El Govern ha donat el vistiplau perquè a partir del 2 de maig, el Departament d’Economia i Hisenda assumeixi la gestió del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya. Des que es va crear, el juliol del 2021, el fons ha estat gestionat de “manera excepcional i provisional”, per l’Institut Català de Finances. Aquest canvi està previst per la llei que en regula el funcionament i que va ser aprovada per una àmplia majoria al Parlament.
Tal com ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, amb aquest canvi el Govern tanca el procés de creació del fons de riscos, “n’evita la provisionalitat i la temporalitat en la seva administració i n’assegura la seva gestió continuada”. Igualment, la modificació de la gestió permetrà un estalvi anual per les arques públiques, en no haver d’assumir la part corresponent a la comissió de gestió del fons.
Aquest instrument, que compta amb una dotació mínima de 10 milions d’euros, té com a finalitat donar cobertura als treballadors i treballadores de l’administració pública en aquells procediments judicials o administratius en què es puguin veure implicats per accions realitzades en exercici de les seves funcions i que no queden cobertes per les pòlisses de responsabilitat civil i patrimonial i comptable que la Generalitat té actualment subscrites amb diferents entitats.
En relació amb aquest tema, la consellera de Presidència ha presentat al Govern un informe del gabinet jurídic sobre els avals atorgats fins al moment per l’Institut Català de finances per cobrir les responsabilitats de persones al servei de la Generalitat. L’informe conclou que tot i la conflictivitat generada al voltant del Decret llei 15/2021 i dels avals atorgats a l’empara d’aquesta norma, totes les decisions judicials que s’han anat adoptant han anat confirmant la seva “plena validesa jurídica i la seva plena legalitat i constitucionalitat”. Des del Dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, a l’Informe del Ministeri Fiscal i la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia, pel que fa a l’arxiu de les querelles interposades, fins a la recent interlocutòria que estima tots els recursos interposats i subratlla la manca de fonamentació del rebuig de la instructora dels avals. Així doncs, tal i com s’havia explicat, des del primer dia per part d’aquest govern, “la cobertura era jurídicament impecable” ha reblat.
Mesures d’ajut als afectats per les gelades de Lleida
El Govern ha analitzat avui els efectes de les “preocupants” gelades que la setmana passada van malmetre greument els cultius de fruita de Lleida. En aquest sentit, tal com ha informat la portaveu, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja ha iniciat treballs, juntament amb el Departament d’Empresa i Treball, “per tal que bona part de les cooperatives i instal·lacions hortofrutícoles puguin acollir-se als ERTO’s per raó de causa major”. Així mateix, també ha avançat que s’han iniciat els treballs per articular mesures destinades a “proveir de liquiditat” als afectats, així com millorar els diferents programes operatius per al perfeccionament de tècniques per a la prevenció de glaçades. De cara als propers desastres, caldrà emprendre actuacions perquè el sistema sigui més resilient en els pròxims anys; com són la millora del sistema assegurances, la inversió en sistemes de protecció i la millora en coneixement per fer millors tries en noves plantacions.
“Aquesta gelada es contextualitza en un context de creixen canvi climàtic i de les seves conseqüències” ha advertit la portaveu, i és per això que “de cara als propers desastres” caldrà emprendre actuacions perquè el sistema sigui més resilient en els pròxims anys, com són “la millora del sistema assegurances, la inversió en sistemes de protecció i la millora en coneixement per fer millors tries en noves plantacions”.
Regulació de la caça a Catalunya
El Govern ha iniciat el procés d'elaboració d’un decret de regulació de l’activitat de caça a Catalunya. La nova normativa persegueix un doble objectiu: d’una banda, millorar el control de les poblacions de les espècies de caça a Catalunya i, de l’altra, revitalitzar l’activitat de la caça, inserida en el desenvolupament socioeconòmic de les zones rurals, i reforçar la seguretat jurídica de l’activitat i els drets dels caçadors, dels titulars de terrenys cinegètics i de la població en general.
Educadors als centres de justícia juvenils
L’Executiu també ha acordat prorrogar l’acord de treball per a les persones substitutes que presten serveis com a educadores socials als centres de justícia juvenil. Aquesta pròrroga permet que persones que estan cobrint una substitució de cap de setmana i festius o nomenats a temps parcial puguin fer altres substitucions puntuals en els períodes en què no els correspon treballar. Amb aquesta mesura “es podran cobrir més fàcilment les substitucions i els educadors socials podran treballar a jornada completa entre dues o més substitucions”, ha detallat la portaveu.
Acte en commemoració de la República
Finalment, la portaveu del Govern ha informat que aquest dijous 14 d'abril el Govern commemorarà el dia de la República, en un acte institucional al Palau de la Generalitat amb la presència del president Aragonès i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. “Un acte per commemorar la proclamació de la república per part del president Francesc Macià, i que té la voluntat de mantenir-se any a any” ha avançat la portaveu.