L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha presidit aquesta tarda la presentació del llibre La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2021), escrit pel periodista cultural i màster en Humanitats Eloi Camps Durban. En l’acte, celebrat a l’Aula de l’Institut Nahmànides del Museu d’Història dels Jueus de Girona, hi han intervingut també el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el president del Col·legi de Periodistes de Girona, Jordi Grau; l’autor del llibre, Eloi Camps, i el director del Campus de Comunicació Cultural i Corporativa de la Universitat de Girona, Lluís Costa.
La publicació es basa en el projecte “La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2019)”, guanyador de la sisena Beca dels Premis Carles Rahola (2019-2020). Aquesta convocatòria, impulsada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, té per objectiu fomentar la recerca sobre la història del periodisme a les comarques gironines.
“Avui presentem un llibre on s'hi recullen capçaleres i publicacions que han estat al servei de la ciutat i dels barris, fetes per moltes persones que també apareixen en aquest volum, i que han afavorit la informació de més proximitat i també la cohesió social durant dècades. Un exemple del bon resultat que dóna la Beca dels Premis Carles Rahola en la recerca sobre el periodisme a Girona”, ha destacat l’alcaldessa, Marta Madrenas.
Concretament, el llibre descriu i analitza les publicacions periòdiques editades per entitats veïnals de la ciutat de Girona des dels inicis del fenomen, en la Transició democràtica i els anys immediatament posteriors, fins a l’actualitat. S’hi expliquen els trets definitoris i el funcionament intern dels periòdics veïnals, atenent a les qüestions dels continguts, l’organització i el finançament; s’hi assenyalen les funcions socials que acompleix aquesta mena de premsa en el panorama comunicatiu gironí, i se situa el paper d’aquestes publicacions al si del moviment veïnal al llarg del temps.
La investigació ha permès descobrir i conèixer amb detall un tipus de publicació que no havia estat estudiada abans. També és un acostament a la història del moviment veïnal gironí, amb un relat bastit sobre obres prèvies i dades obtingudes de l’anàlisi hemerogràfica i d’entrevistes amb testimonis vinculats a les associacions de veïns.
Es tracta del primer volum de la nova col·lecció “Carles Rahola. Beca” sobre els projectes guanyadors de la Beca dels Premis Carles Rahola. D’aquesta publicació també se n’ha editat una versió reduïda en anglès i català, així com una edició en format electrònic, amb la voluntat de fer extensiva i accessible la recerca sobre aquest tipus de premsa de la ciutat arreu del món. En l’edició del llibre hi col·labora la Diputació de Girona; la Universitat de Girona, a través de la Facultat de Lletres, i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.