El Govern de Catalunya considera que la reunió de la conferència sectorial duta a terme aquest matí no ha servit per a consensuar les mesures ni per resoldre els dubtes que ha generat. L’executiu ha defensat la necessitat de racionalitzar l’ús de l’energia en un context d’emergència climàtica i pel context geopolític, però a la vegada ha estat crític amb la precipitació i la manca de consens del govern espanyol per impulsar el decret.
A la reunió hi han participat el secretari d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball, Albert Castellanos, i la directora general d’Energia del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Assumpta Farran, que han reiterat que el Govern és favorable a racionalitzar l’ús de l’energia de manera urgent, però a la vegada ha deixat clar que les mesures anunciades poden generar inseguretat jurídica i són impossibles d’aplicar immediatament en alguns casos. En aquest sentit, han citat l’obligació de tancar la il·luminació dels aparadors a partir de les 22h però ni el text ni a la conferència s’ha aclarit si afecten a altres senyals il·luminats dels establiments.
A la vegada, han recordat també que les mesures impacten a establiments que majoritàriament són petites i mitjanes empreses que es troben en les setmanes de major activitat sense que se’ls hagi consultat quina és la seva capacitat real d’aplicar-les. La manca de consens afecta també a les administracions que teòricament han de garantir el compliment del decret.
El Govern crearà de manera immediata una comissió de treball integrada pels responsables de les polítiques de comerç, turisme, seguretat industrial, energia i d’altres àmbits implicats per activar el pla de contingència i analitzar la millor manera de donar compliment al decret. Així mateix, el Govern també ha reclamat activar i canalitzar amb la màxima urgència els ajuts de 100 M€ que ha anunciat el Ministeri per a millores en eficiència energètica al sector terciari. Avui hi ha una proposta de real decreto per a aquests ajuts.
En darrer lloc, el Govern ha instat també al govern espanyol a implementar mesures de caràcter estructural que podrien afavorir també l’estalvi i l'eficiència energètica, com l'acceleració en l'aprovació del reglament de les xarxes tancades o assumir allò que preveu el Decret 24/2021 d’energies renovables distribuïdes i participades pel que fa a eliminar les autoritzacions d’autoconsums lligades a empreses de serveis i indústries. El Govern de la Generalitat defensa que aquestes instal·lacions s’haurien de poder tirar endavant amb una declaració responsable si es fan en sostres, pèrgoles i sols urbanitzables. El govern espanyol fins ara s’ha manifestat contrari a aquesta mesura adduint que incomplia la llei del sector elèctric. Aquest Reial Decret Llei hauria de servir doncs per canviar la Llei del sector elèctric i que aquestes instal·lacions s’autoritzessin mitjançant una declaració responsable, i així ho va defensar la directora general d’Energia de la Generalitat en la Conferència Sectorial d’Energia el passat 28 de juliol.