Els màxims responsables de l'ONCE a Catalunya, Enric Botí (delegat territorial) i David Bernardo (president del Consell), han viatjat a Brussel·les amb el propòsit d'estrènyer llaços i institucionalitzar la tasca que des de fa anys desenvolupa l'entitat en l'àmbit polític de les institucions europees amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de 80 milions de ciutadans europeus amb alguna discapacitat.
Acompanyant una àmplia delegació del Grup Social ONCE a Brussel·les, els dirigents de l'ONCE a Catalunya han mantingut diverses trobades amb els eurodiputats per Catalunya, Dolors Montserrat, Jordi Cañas i Diana Riba, i amb la tècnica assessora d'Afers Europeus de la Generalitat, Imma Buldú-Freixa a qui han traslladat com és l'evolució del Grup Social ONCE en la millora dels seus serveis socials per a persones cegues, l'impuls a la formació i creació d'ocupació, la seva presència al mercat de joc responsable o la aposta a l'àmbit socioempresarial, a través del seu grup d'empreses socials Ilunion.
També han donat a conèixer a les autoritats comunitàries el model de l'Organització, únic al món, basat a impulsar la inclusió real de les persones cegues o amb discapacitat visual greu, en àmbits com l'educació, l'ocupació i l'accessibilitat, sense oblidar com són d'importants altres aspectes de la vida com l'accés a l'oci, al lleure o a les noves tecnologies.
Conveni amb el Parlament Europeu
Els representants d'ONCE a Catalunya han assistit també a la seu del Parlament Europeu on la seva presidenta, Roberta Metsola, i el president del Grup Social ONCE, Miguel Carballeda, han signat un acord de col·laboració que preveu fomentar l'elaboració de materials i publicacions accessibles i impulsar conjuntament la imatge de les persones amb discapacitat a Europa.
També està previst fer accions formatives, fòrums i seminaris de sensibilització o promoure l'estada al Parlament de joves cecs en pràctiques professionals. L´ONCE se sumarà amb l´emissió de 10 milions de cupons dedicats a Europa i al motiu de l´any europeu.
A més, l'Oficina del Parlament Europeu a Espanya col·laborarà amb l'ONCE en la promoció de visites dels eurodiputats a les instal·lacions i els serveis de suport a les persones cegues a Espanya, per donar a conèixer així el model de gestió de l'Organització.
Crisi per la Guerra d'Ucraïna
L'acord no s'oblida de l'actual situació que viu Europa amb la Guerra d'Ucraïna, i contempla la cooperació conjunta per millorar les necessitats de les persones amb discapacitat causades per la crisi humanitària i sanitària derivada del conflicte bèl·lic.
En aquest sentit, cal destacar que des de l'inici de la Guerra el Grup Social ONCE ha obert les portes per solidaritzar-se amb les entitats i persones cegues o amb discapacitat d'Ucraïna. Per això s'han fet donacions de material específic per a les persones cegues o amb discapacitat; finançament humanitari; assessorament en matèria d'emergència en accessibilitat; així com l'acolliment de refugiats/desplaçats, especialment cecs o amb qualsevol altre tipus de discapacitat, a través de tots els mitjans a l'abast de les tres àrees (ONCE, Fundació ONCE i Ilunion).
Durant la seva estada de dos dies a la capital belga, els representants de l'ONCE a Catalunya han participat a les trobades amb l'ambaixadora d'Espanya a Bèlgica, Beatriz Larrotcha; l'ambaixador adjunt de la Representació permanent d'Espanya davant de la UE, Raúl Fuentes; o la coordinadora de la presidència de la Delegació espanyola al Comitè de les Regions, Marta Romo.
I han assistit al seminari de treball amb diferents europarlamentaris espanyols (Rosa Estarás, Mónica Silvana, Isabel García i Jordi Cañas,) com a tancament del projecte 'Europa s'acosta a tu'. Aquesta iniciativa, impulsada per l'àrea de Relacions Internacionals del Grup Social ONCE a través de l'Oficina Tècnica per Afers Europeus (OTAE), ha recorregut totes les comunitats autònomes espanyoles en els darrers 16 mesos donant a conèixer a més de 6.000 persones l'organització d'Europa, les seves institucions, la seva capacitat legislativa i la feina dels nostres representants polítics a Brussel·les.
Compromesos amb Europa
Des de fa 20 anys el Grup Social ONCE ha refermat la seva aliança amb les institucions europees, convençut que la feina és la millor via per aconseguir la plena inclusió de les persones cegues i/o amb un altre tipus de discapacitat, i també ha fet una aposta per el reconeixement a Europa del joc responsable.
El Grup Social ONCE treballa agosaradament per demostrar que les persones amb discapacitat contribueixen de manera indiscutible a generar riquesa social i econòmica tant a nivell comunitari com a nacional.
El seu paper a l'àmbit polític, com a actor de la societat civil organitzada en matèria de discapacitat, ha estat crucial en el desenvolupament de temes crucials com l'Acta Europea d'Accessibilitat, la ratificació del Tractat de Marràqueix a la UE, el disseny de la nova Estratègia Europea de Discapacitat 2021-2030, o la implementació de la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat a l'àmbit comunitari.