La sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona ha estat l'escenari aquest migdia de la presentació del Circuit Gironí de Cros 2022/2023, 31è Gran Premi Consell Comarcal de la Selva i 18è Trofeu Diputació de Girona, una de les competicions clàssiques del calendari atlètic català. L'edició d'enguany constarà de vuit curses que tindran lloc del 6 de novembre al 19 de febrer arreu de la demarcació.
L'acte ha comptat amb la participació del diputat d'Esports, Jordi Masquef; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; la cap territorial d'Esports de la Generalitat a les comarques gironines, Anna Julià; la presidenta de la Federació Catalana d'Atletisme, Mercè Rossich, i l'atleta banyolina de New Balance, Esther Guerrero, que apadrina l'esdeveniment.
La novetat principal respecte de l'edició interior és la incorporació del cros de Castelló d'Empúries. Aquesta prova, que tindrà lloc el 29 de gener, també determinarà els campions gironins de cros 2023. El circuit arrencarà el 6 de novembre a Santa Coloma de Farners, la prova més antiga de les comarques gironines (48a edició).
La resta de curses, en categoria masculina i femenina i des de prebenjamins fins a veterans de més de 55 anys, són les següents: a Girona, el 13 de novembre; a Olot, el 20 de novembre; a Caldes de Malavella, el 27 de novembre; a Banyoles, el 18 de desembre (prova puntuable per al Gran Premi Català de Cros); a Vidreres, el 29 de gener i, finalment, a Sant Hilari Sacalm, el 19 de febrer, en una prova que també determinarà els campions màsters de Catalunya.
En la seva intervenció, el diputat d'Esports, Jordi Masquef, ha remarcat que "el Circuit Gironí de Cros ha assolit un gran prestigi arreu de Catalunya i això és conseqüència de la feina ben feta durant molts anys. Les sinergies entre tots els actors implicats (institucions i entitats) l'han convertit en un esdeveniment marcat en vermell durant la tardor fins i tot per atletes de fora de la nostra demarcació".
Per la seva part, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha destacat l'impacte econòmic que representa una cita d'aquestes característiques per a les poblacions que organitzen algunes d'aquestes proves: "En la darrera edició, va venir gent de poblacions llunyanes com Lleida o Tarragona. És a dir, participants que es queden a dormir, mengen i fan turisme per la zona, i això, evidentment, repercuteix positivament en els municipis".
"Tots els atletes de Girona esperen l'inici del Circuit Gironí de Cros, ja que, per a ells, és el començament de la pretemporada", ha assenyalat la cap territorial d'Esports de la Generalitat a les comarques gironines, que també ha indicat: "Tenim participants que s'hi apunten sempre i altres que s'hi van incorporant".
Per la seva part, la presidenta de la Federació Catalana d'Atletisme, Mercè Rossich, ha assegurat que "el Circuit Gironí de Cros és una referència per a molts atletes que tenen com a objectiu fer alguna cosa important durant la temporada. Manté l'essència i la qualitat dels circuits de cros de tota la vida".
Finalment, l'atleta banyolina Esther Guerrero, que apadrina l'esdeveniment i que hi va participar en els seus inicis, ha destacat l'esforç i el treball fets a les comarques gironines per impulsar aquest esdeveniment. En aquest sentit, ha agraït públicament la tasca dels consells esportius de la demarcació i el suport de les institucions gironines.
El Circuit Gironí de Cros és una realitat gràcies al suport de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Selva, la Generalitat de Catalunya, els consells esportius de les comarques gironines, els vuit ajuntaments on tenen lloc les proves, la Federació Catalana d'Atletisme i diversos clubs esportius.