El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha sumat aquest matí a "l'alegria" per l'absolució del conseller Torrent i l'anterior Mesa del Parlament que s'ha conegut en el transcurs del ple de la Cambra catalana, i ha mostrat la seva "satisfacció perquè la repressió ha disminuït en aquest cas". "Parlar sobre autodeterminació i monarquia en aquest Parlament no és un delicte, i l'1-O tampoc va ser un delicte", ha manifestat el cap de l'Executiu, que s'ha mostrat "convençut" que "també guanyarem aquesta batalla".
Un 2,8% més de filials d'empreses estrangeres
Durant la sessió de control, Aragonès ha insistit en les bones oportunitats que té Catalunya a nivell econòmic, tot i les incerteses globals, i entre aquestes ha destacat la important presència d'empreses estrangeres. "Tenim 9.155 filials d'empreses estrangeres establertes al nostre país, un record històric que suposa un 2,8% més que abans de la pandèmia i un 60% més que el 2014", ha subratllat. I el 23% d'aquests negocis s'han creat fa menys de 5 anys. "Això demostra que l'aposta per l'economia catalana i per la indústria del nostre país té èxits", ha conclòs.
En paral·lel a aquesta dada, Aragonès ha recordat que en els últims 15 dies s'han concretat inversions claus com la de Seat, s'ha culminat la reindustrialització de Nissan i Cisco ha anunciat el disseny i prototipatge de xips a Barcelona. Per tant, "anem en el bon camí generant prosperitat compartida".
"La sanitat catalana no pot esperar"
En l'àmbit sanitari, el cap de l'Executiu ha alertat que "la sanitat catalana no pot esperar" i per això ha instat el Parlament a convalidar el més aviat possible el decret llei que dona 376 milions d'euros més al Departament de Salut. "Seguim treballant per dotar el sistema públic de salut de recursos.No podem escatimar ni un sol recurs", ha remarcat, "especialment als gestors dels centres sanitaris que ja estan afrontant una situació de dificultats".
En aquest sentit, Aragonès ha explicat que "hi haurà un increment molt important" en els pressupostos del 2023 per al departament de Salut. D'una banda, per treballar la millora de la carrera professional i les condicions del personal sanitari i, de l'altra, per "enfortir la primària", un àmbit on el president ha destacat que, "en els darrers anys s'ha incrementat d'un 13 a un 17,9% el percentatge del pressupost que s'hi destina".
Entre les mesures que ja s'han dut a terme per dotar el sistema públic de salut de més recursos, el president també s'ha referit a la consolidació del personal que es va contractar extraordinàriament amb els fons covid i a l'estabilització de places. Concretament, ahir el Consell Executiu va aprovar una ampliació de la plantilla de diverses entitats del sector públic de fins a 5.000 treballadors, fonamentalment a l'àmbit hospitalari, convertint les places temporals en estructurals.