El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquesta tarda que la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones, "ens ha de portar a fer profunds canvis i transformacions a nivell social, polític i econòmic". I ha assegurat que "des de les institucions, estem al costat del moviment feminista per impulsar els canvis normatius, econòmics,socials i culturals que ajudin a canviar, a trencar aquest sistema de relacions de poder".
El cap de l'Executiu ha fet aquestes declaracionsdurant l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones, que s'ha fet al Palau de la Generalitat i que ha comptat també amb la participació de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.
Pere Aragonès ha fet notar que "tots els homes, per la simple condició d'haver nascut homes, estem en posició de poder exercir una relació basada en el domini i això ens obliga a avaluar-nos constantment, a corregir comportaments que ens podrien semblar inofensius. Ens obliga a implicar-nos, a ser conscients de rol que juguem".
Durant la seva intervenció, el president ha assenyalat que "avui, més que mai, hi ha un clam contra la violència envers les dones, malgrat els intents de l'extrema dreta, de negar que existeix, de minimitzar-la, de ridiculitzar-la". Ha afegit que, "com a societat, ens rebel·lem contra qualsevol agressió envers les dones", però ha fet notar que "cal anar molt més enllà i acabar amb aquelles formes de violència, que ens poden semblar insignificants però que són inacceptables des del punt de vista de la perpetuació de les relacions de domini".
Moment de lacte
En aquest sentit, el president ha dit que "s'ha avançat molt, seria injust negar-ho", però ha advertit que "hem de seguir avançant per trencar amb la inèrcia històrica de presència del masclisme a la nostra societat" per tal de "trencar amb uns models culturals i d'acceptació social, que normalitzen relacions de poder tòxiques".
Per la seva part, la consellera d'Igualtat i Feminismes ha posat de relleu que "les violències masclistes, en plural, són un problema social i polític de primer ordre, són estructurals". I ha afegit que "són unidireccionals, dels homes vers les dones. Això no vol dir que tots els homes exerceixin violència contra les dones, però serveix de ben poc quedar-se estancats en el 'tots els homes no'".
Verge ha volgut ressaltar l'imprescindible paper dels homes en l'eradicació de les violències masclistes. "És inajornable que els homes actueu amb coratge contra el masclisme, no pas per protegir les vostres mares, filles, germanes o parelles de la violència dels 'altres', sinó per garantir el dret de totes les dones a viure lliures de violències", ha reivindicat la consellera. "Feu-ho perquè la pau, la democràcia i la llibertat puguin ser realitats compartides per totes i tots", ha conclòs.