El Govern de Catalunya considera una "vulneració plena de la democràcia i de les institucions" la situació de bloqueig del poder judicial espanyol i recorda que "primer va ser Catalunya i com que ningú va aixecar la veu, avui són ells". Així ho ha detallat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu on ha denunciat, de nou, la "politització de la justícia espanyola".
Plaja ha subratllat que des del Govern van"avisar que això passaria i que fossin valents enfrontant-se a l'estat profund, a les institucions judicials segrestades per la dreta extrema". La portaveu ha recordat que tant els membres del Tribunal Constitucional com els del Consell General del Poder Judicial "mantenen unes majories caducades per lluitar contra la política des de la justícia, utilitzant els principals estaments judicials per a una concepció molt concreta de l'Estat".
La portaveu ha destacat que aquests òrgans judicials "van utilitzar Catalunya com a banc de proves. Ara s'escandalitzen, però aquí aquesta pel·lícula ja l'hem viscuda". Davant d'això, la portaveu ha instat al govern de Pedro Sánchez a decidir "si vol tombar aquesta coalició de la dreta político-judicial o seguir col·laborant-hi quan li convé".
"Pròrroga tècnica" dels pressupostos
D'altra banda, la portaveu Plaja ha demanat "màxima responsabilitat" i "aparcar els interessos de partit" als grups parlamentaris amb qui el Govern manté les negociacions per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat per al 2023. Això després que el Consell Executiu hagi aprovat aquest matí el decret llei necessari per prorrogar els pressupostos d'enguany. Plaja ha assenyalat que es tracta d'una "pròrroga tècnica" per garantir el funcionament de l'administració i la prestació de serveis públics fins que no s'aprovin els nous comptes.
La portaveu s'ha mostrat confiada que "hi haurà pressupostos" i que aquesta situació "no s'allargui ni un dia més del necessari". Plaja ha remarcat que "no hi ha cap element prou substancial" que eviti tancar un acord els propers dies i que "no és el Govern qui té pressa, sinó els ciutadans i ciutadanes de Catalunya" per tal de treure profit dels "pressupostos més alts de la història".
Ajut de 89 M€ a SEAT
El Govern ha acordat concedir una subvenció de prop de 89 milions d'euros perquè SEAT pugui tirar endavant el projecte Future Fast Forward, el pla per electrificar la indústria de l'automoció a l'Estat espanyol. La portaveu ha assenyalat que el Govern considera "imprescindible" fomentar aquests projectes de transformació de la indústria de la mobilitat per mantenir Catalunya líder en el sector.
Plaja ha explicat que s'ha treballat "intensament" per garantir un projecte que suposa "fer una realitat" l'electrificació de la planta de SEAT a Martorell. "La producció del vehicle elèctric per part de Seat a Catalunya és troncal pel nostre país i una de les millors maneres de garantir el present i el futur de Martorell i els milers de llocs de treball que això suposa", ha remarcat.
En aquest sentit, la portaveu ha detallat que 60 milions d'euros dels 89 del total de l'ajut provenen de fons propis del Govern i els 29 restants d'una transferència directa del govern espanyol. "S'atenua la baixa dotació que va rebre el projecte de Martorell per part del Perte", ha reblat Plaja.
Seat és l'empresa industrial més important de Catalunya, amb una facturació de 9.564 milions d'euros al 2021 i ara mateix és l'únic fabricant de vehicles amb planta productiva a Catalunya.
Pobresa energètica
El Govern ha aprovat el pagament de gairebé 9 milions d'euros a Endesa per condonar la meitat del deute acumulat l'any passat per 41.000 famílies en situació de pobresa energètica. L'altre 50% de l'import serà assumit per la companyia i, d'aquesta manera, s'eixugarà el deute total de 2021, que és de prop de 18 milions d'euros, segons dades de la subministradora.
En ensenyament, l'Executiu ha integrat oficialment tres nous centres educatius a la xarxa pública i ha ampliat la plantilla del Departament d'Educació per donar resposta a les necessitats d'aquests centres. Es tracta de l'Institut Escola Projecte de Barcelona,l'Institut Escola Maria Miret de l'Hospitalet de Llobregat i l'Institut Miquel Biada de Mataró, que ja han iniciat la seva activitat com a centres públics aquest curs escolar.
Agenda de cara els pròxims dies
Com ja es va fer l'any passat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès farà el discurs anual de Sant Esteve el proper dilluns 26 de desembre. El missatge s'emetrà a les nou de la nit per TV3 i Catalunya Ràdio i es farà des de la Biblioteca de Catalunya.
També, el president Aragonès assistirà aquest dijous el concert de gira de comiat que el cantautor Joan Manuel Serrat fa a Barcelona. El president vol mostrar el reconeixement del Govern a un dels artistes catalans més universals i que representa la memòria de tota una generació i un llegat indiscutible.