El Govern de Catalunya ha aprovat destinar 8,7 milions d'euros de recursos propis per ampliar un 50% la dotació inicial del bo social tèrmic corresponent al 2021, que era de 17,5 milions d'euros. D'aquesta manera, s'hi destinaran un total de 26,2 milions d'euros amb l'objectiu final de "proporcionar més protecció a les persones vulnerables amb menys poder adquisitiu real davant la contínua pujada dels preus de l'energia" en un moment especialment sensible, l'hivern, en què les baixes temperatures obliguen a augmentar el consum de gas en l'àmbit domèstic.
Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu. La mesura beneficiarà 100.219 llars en situació de vulnerabilitat o risc d'exclusió social, que rebran els diners en un únic pagament addicional d'entre 41 i 186 euros per llar que s'afegiran a l'import inicial de l'ajut. Aquesta quantia oscil·lava entre els 82 i els 373 euros per beneficiari, en funció del nivell de vulnerabilitat i de la zona climàtica.
La decisió de complementar amb recursos de la Generalitat l'import inicial del Bo Social Tèrmic, fixat per l'Estat, es deu al fet que l'increment del preu del gas en els darrers mesos ha estat superior a l'augment d'aquest ajut. Això, afegit al creixement dels preus dels béns de consum, "té un impacte directe en la reducció del poder adquisitiu de les persones en situació de vulnerabilitat i incrementa encara més el risc de pobresa energètica", ha alertat Plaja.
Les persones beneficiàries que ja han rebut el primer pagament rebran de manera automàtica l'import addicional. Les persones que siguin beneficiàries i encara no hagin rebut cap pagament, o les que dubtin si són beneficiàries o no, poden efectuar les comprovacions o les correccions de dades que considerin pertinents a la pàgina agricultura.gencat.cat ajuts bo social tèrmic, que també inclou informació addicional sobre el tràmit.
El bo social tèrmic és un programa de concessió directa d'ajuts destinats a pal·liar la pobresa energètica en persones consumidores vulnerables, pel que fa a energia destinada a calefacció, aigua calenta sanitària o cuina. Aquesta actuació contra la pobresa energètica s'integra en el procés de transició energètica que ha iniciat Catalunya, i que compta amb la justícia i amb el compromís de no deixar ningú enrere com un dels eixos vertebradors.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de lExecutiu
Encara en l'àmbit de la transició energètica, el Consell Executiu també ha autoritzat l'Institut Català d'Energia (ICAEN) a destinar 968.000 euros procedents dels romanents de l'exercici 2021 a l'elaboració del full de ruta per a la descarbonització dels diferents sectors consumidors d'energia de Catalunya en l'horitzó 2050.
Els recursos es destinaran a l'elaboració de quatre estudis que descriguin de manera detallada la demanda d'energia dels diferents sectors d'activitat (el primari, l'industrial, el de transport i serveis i el domèstic). A partir d'aquests informes, es podran dissenyar les principals polítiques energètiques i no energètiques que s'haurien d'emprendre a Catalunya per aconseguir que, des de la situació actual, cada sector assoleixi la seva descarbonització sense perdre competitivitat. Tot plegat es materialitzarà en forma de fulls de ruta sectorials per a la descarbonització.
La Generalitat augmenta un 5,9% la inversió en R+D+i l'any 2021 i la situa en més de 1.000 milions d'euros
Durant la reunió del Govern, el Departament de Recerca i Universitats ha presentat l'informe Finançament de l'R+D+i per part de la Generalitat de Catalunya de 2021, segons el qual la inversió executada per la Generalitat en matèria de finançament de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+i) l'any 2021 ha ascendit a un total de 1.019,39 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 5,90% respecte de l'any anterior.
Els departaments amb major inversió en recerca, desenvolupament i innovació són els de Recerca i Universitats (58,29%), Salut, (30,91%), Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (3,68%) i Empresa i Treball (3,40%).
Pressupostos 2023: "No hi ha cap element que no permeti arribar a un acord"
Sobre els pressupostos, la portaveu ha assegurat que les negociacions estan "molt avançades" i que "no hi ha problemes d'incompatibilitat" entre els grups polítics que hi participen. "No hi ha cap element que no permeti arribar a aquest acord tan necessari", ha manifestat. Plaja també ha explicat que avui estan previstes "reunions importants tant amb el PSC com amb Junts" i ha confiat que "al llarg dels pròxims dies" es puguin "tancar els serrells" que permetin anunciar un acord.
La portaveu ha detallat que amb Junts l'entesa ha de ser "fàcil" perquè quan fan referència a consolidar el procés cap a la independència i fixar un model de país just, ambiciós i equitatiu "coincideixen de ple" amb els objectius del Govern.
Davant d'això, la portaveu del Govern ha reiterat la necessitat de "no allargar gaire més la negociació" i ha demanat "no caure en l'error d'esgotar la ciutadania, que ja massa dies que ens sent parlar dels pressupostos i que veu que l'acord final no s'ha pogut concretar".
El Govern participarà en la cimera hispano-francesa: "No regalem espais que ens pertoquen"
Durant la roda de premsa, la portaveu Plaja també ha confirmat que el president Aragonès participarà en la cimera entre Espanya i França que se celebrarà el 19 de gener a Barcelona. "La cimera es fa a casa nostra, a Catalunya, i el president, com a primera institució del país, hi serà, perquè no renunciarem ni regalarem espais que ens pertoquen", ha defensat.
El Govern, ha explicat Plaja, no participarà en la mobilització unitària de protesta que s'ha convocat coincidint amb la cimera, tot i que "la "respecta i l'entén", perquè el Govern espanyol l'està utilitzant amb "finalitats partidistes", i especialment després de "provocadores i falses" afirmacions com les del ministre de la Presidència, Felix Bolaños, assegurant que el procés era història. "El moviment independentista és viu. Tan viu que avui, governant la Generalitat de Catalunya, hi ha un govern d'esquerres i independentista", ha respost.
Per a la portaveu, els dos actes són "complementaris" i "l'independentisme ha de ser a tot arreu: el Govern serà a l'acte institucional i els partits independentistes i els moviments socials seran al carrer en aquesta mobilització unitària".