La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha assegurat avui que els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023 són "útils" i "més necessaris que mai" perquè, davant d'un context econòmic global "inestable" i amb "fortes pressions en el cost de la vida i l'operativitat dels serveis públics", els pressupostos "són un instrument de certesa i planificació que permet disposar de més recursos per aprofitar millor les oportunitats i fer front als reptes de la Catalunya del futur". Uns comptes, que com ha destacat la màxima responsable de les finances públiques del Govern català, eleven la despesa fins a un "màxim històric" de 41.025 milions d'euros, i suposen 3.842 milions d'euros més d'inversió, "el major increment anual dels darrers 17 anys", ha subratllat.
Mas Guix ho ha explicat durant la presentació del projecte de Llei dels comptes públics de la Generalitat per al 2023 en el debat de les esmenes a la totalitat que ha tingut lloc al Parlament. A la seva intervenció, la consellera ha fet una crida a la responsabilitat de tots els partits polítics de la cambra catalana per aprovar els pressupostos més voluminosos de la història de la Generalitat. Després de l'acord "concret i puntual" entre el Govern català, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Catalunya En Comú-Podem per tirar endavant aquest projecte de Llei, la consellera ha deixat "la porta oberta i la mà ben estesa" a la resta de grups "per ampliar el suport a aquests comptes". "Convido tots aquells que avui han presentat una esmena a la totalitat a abandonar les posicions maximalistes, les del tot o res i les del blanc o negre", ha afirmat.
La consellera ha recordat que els pressupostos de la Generalitat també són fruit d'un "ampli consens i un diàleg reforçat" amb els principals agents econòmics i socials del país, "el que els hi atorga més força com a eina per protegir els més vulnerables davant l'impacte de la inflació i com a palanca de canvi per activar transformacions en matèria social, econòmica i climàtica". En aquest sentit, segons ha detallat Mas Guix, els comptes per a l'any vinent incorporen mesures com ara: incrementar les prestacions socials a més de 100.000 famílies i acabar amb el bloqueig que afectava l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) des del 2010; elevar l'aportació a l'atenció primària de salut a la major xifra de la seva història (amb 279 milions d'euros més); o el blindatge de les inversions per executar el nou Pacte Nacional per la Indústria (680 milions d'euros), entre d'altres. "Tenim a l'abast activar un escut econòmic i social que garanteixi una vida millor a aquells que més estan patint les conseqüències de les incerteses del món actual", ha reblat.
Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023
Després del debat de les esmenes la totalitat al Projecte de Llei de Pressupostos, la consellera d'Economia i Hisenda ha tornat a prendre la paraula per presentar el contingut del Projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023, també conegut com a "llei d'acompanyament". "Un conjunt de mesures heterogènies, la gran majoria de caràcter tècnic, que tenen per objectiu millorar els procediments fiscals i administratius per completar el règim jurídic dels pressupostos de la Generalitat per al 2023", ha remarcat Mas Guix.
Pel que fa als tributs propis gestionats per l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), el Projecte de llei inclou canvis en l'impost sobre les estades en establiments turístics i en l'impost sobre les emissions deCO2 dels vehicles de tracció mecànica. En el primer cas, s'estableix el mateix tipus de gravamen (2 euros) per a totes les estades efectuades en un creuer, amb independència de la durada de l'estada. I, en el segon, es fa una puntualització per poder gaudir de la bonificació en el cas concret dels vehicles clàssics.
En el capítol demesures financeres, administratives i del sector públic, el nou text legislatiu també conté novetats relacionades amb la millora dels serveis públics, la lluita contra el canvi climàtic i un model de societat més just, inclusiu i feminista. Per exemple, s'incrementa l'import de les indemnitzacions per violència masclista i es fixa en cinc vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya anual; es determina l'assignació monetària del Pla Pilot de la renda bàsica universal del Govern de Catalunya, que es fixa en 800 euros mensuals per a les persones majors d'edat i en 300 euros per a les de menys per a les que siguin menors; es crea el Fons per a l'Erradicació de l'Amiant de Catalunya; o s'estableix la gratuïtat dels transport en els trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per als menors de 4 anys, entre d'altres.
El Projecte de llei Projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023, que va aprovar el Govern el passat 2 de febrer, s'organitza en cinc parts i conté 87 articles.