Els equipaments i serveis d'acció cívica i comunitària de Drets Socials commemoren el Dia Internacional de les Dones amb activitats de sensibilització sobre els feminismes i de prevenció de les violències masclistes. A través del treball amb la comunitat, proposen espais d'aprenentatge mutu i d'apoderament, amb l'objectiu de trencar estereotips i contribuir a la visibilització del paper de les dones a la societat.
La Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (DGACC) ha fet arribar als 135 Casals Cívics i Comunitaris propostes d'accions per promoure la reflexió sobre els feminismes i les desigualtats de gènere, a través de la participació de les persones usuàries dels equipaments, fent també visibles les seves aportacions. Per exemple s'anima a les persones usuàries, juntament amb les responsables i dinamitzadores dels casals, a elaborar un mural participatiu reflexionant sobre la premissa "Què t'han aportat els feminismes?", a més d'aprendre a través d'un joc interactiu (Kahoot) temàtic sobre el 8 de març. Els equipaments poden sumar-se a aquestes propostes o bé proposar-ne de pròpies, com ara conferències o d'altres. Tenen a la seva disposició, també, l'eina pedagògica de 'La maleta lila', que els dota de propostes i materials per a sensibilitzar sobre les violències masclistes.
Mural amb motiu del 8 M al casal cívic de Santa Coloma de Gramenet Albert Francàs
Per la seva banda, la Xarxa Òmnia organitza, en els seus 112 punts arreu del territori, diverses activitats de sensibilització, debat i aprenentatge sobre la perspectiva de gènere, els feminismes i les desigualtats. Aquests espais representen una oportunitat d'aprenentatge mutu, de deconstrucció dels estereotips, d'apoderament i de visibilització del paper de les dones a la societat. Per exemple, el Punt Òmnia del Casal Cívic Badalona - Sant Roc proposa una activitat per donar visibilitat al paper fonamental de les dones en la societat fomentant la creativitat i l'expressió de les persones participants amb '#8MÒmnia Dones lluitadores i referents'. A l'Hospitalet de Llobregat, el Punt Òmnia Fundació Akwaba se centrarà en 'Dones i ciberseguretat' per abordar els riscos i la seguretat a Internet a través de la perspectiva de gènere, col·laborant amb entitats del barri i teixint xarxa i comunitat. Una 'Gimcana de la dona' difondrà l'aportació de dones invisibiltzades al llarg de la història a través del joc, al Punt Òmnia Casal Cívic Sabadell, mentre que al Punt Òmnia Casal Cívic Tarragona s'hi faran imants per potenciar la creativitat, entre altres activitats.
Pla integral del Poble Gitano
També se sumen a la commemoració del Dia Internacional de les Dones les entitats de dones gitanes que reben suport del Pla integral del Poble Gitano (PIPG) i que reivindiquen avui el feminisme. Les dones gitanes representen el 60% de la participació en els accions del Pla, que treballa també per fer visible la triple discriminació que pateixen les dones gitanes: per raons d'origen ètnic, de gènere i, en un alt percentatge, per la seva situació de pobresa i risc d'exclusió social. Tot i així, la dona gitana és motor de canvi i lidera autèntics processos de transformació en la nostra societat. Des del Pla Integral es treballa per assegurar la implementació d'accions en l'àmbit de la dona gitana, fomentar la seva participació en la societat i assegurar la perspectiva de gènere en totes les actuacions dirigides a la població gitana, a més de participar en projectes europeus per impulsar l'èxit formatiu de les dones gitanes en col·laboració amb entitats socials.
Infants del casal cívic de Badia del Vallès participen en una activitat de manualitats amb motiu del 8M
El Pla integral del Poble Gitano inclou formacions sobre rols de gènere i identitat de gènere, capacitació per a la posterior inserció laboral, tallers de salut i formacions preventives en l'àmbit de dona gitana, a més d'aplicar la perspectiva de gènere als seus ajuts pels estudis post-obligatoris i cursos d'accés a la universitat i d'obtenció del graduat escolar.
Professionals dels serveis socials
Per tal que l'atenció a dones amb risc de pobresa i exclusió social, des de la Direcció General de Serveis Socials es treballa perquè les Àrees Bàsiques de Serveis Socials (ABSS) incorporin la perspectiva de gènere a través d'acompanyament tècnic a les persones que hi treballen. A això s'hi suma la publicació de materials per a professionals que aborden problemàtiques concretes, com són la Salut mental, perspectiva de gènere i atenció a les violències masclistes des dels serveis socials, i el Consum problemàtic de drogues, perspectiva de gènere i atenció a les violències masclistes des dels serveis socials. També s'ha publicat el manual Homes que exerceixen violències masclistes contra la parella o ex-parella: l'abordatge des dels serveis socials.