El president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha inaugurat aquest matí la nova seu a Tarragona de la Barnahus (casa dels infants, en islandès). La Casa de les xiquetes i els xiquets és un servei d'atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual que funciona des del 2020 a Tarragona, i que reuneix en un mateix espai un equip pluridisciplinari de professionals.
"Amb les Barnahus s'implanta un canvi de paradigma en l'atenció a les víctimes, perquè es posa l'infant al centre de l'estratègia", ha remarcat el president, que ho ha definit com "un gran salt endavant" perquè permet que "tots els professionals es coordinin per treballar al voltant de les famílies" i evitar, així, que les víctimes hagin de moure's d'un servei a un altre. "Qualsevol país que vulgui sentir-se digne d'ell mateix quan es mira al mirall ha de posar els drets dels infants i dels adolescents al centre de totes les decisions", ha afegit, i ha remarcat la importància de "centrar-nos en la víctima i en pensar en com podem contribuir en la reparació i en què tinguin una vida tan plena com sigui possible".
El president ha destacat que es tracta d'un "projecte pioner a Catalunya i al sud d'Europa" i que el Govern hi dona "la màxima rellevància", buscant la implicació dels diferents departaments, perquè s'ha demostrat que les cases Barnahus "són un èxit". En aquest sentit, Aragonès ha explicat que, al Camp de Tarragona, "s'ha multiplicat per 4 la detecció de les víctimes de violències sexuals en infància i adolescència". Un augment que respon a la "simplificació dels passos en la comunicació de la denúncia", perquè tot el protocol s'activa amb només una trucada centralitzada a la Barnahus, i "en fer que els serveis d'atenció s'adaptin a les circumstàncies de la víctima, i no a l'inrevés, per poder donar una resposta més efectiva a l'infant i al seu entorn".
Donat l'èxit del projecte, el cap del Govern i el conseller han anunciat que la casa Barnahus que avui s'ha inaugurat "serà la primera de les 12 que impulsarem per tota la geografia catalana aquest 2023". "Volem que tots els infants i adolescents d'arreu de Catalunya gaudeixin de la màxima protecció, de la màxima seguretat i, sobretot, de la millor atenció i el millor acompanyament quan són víctimes d'agressions sexuals", ha afirmat.
Per la seva part, el conseller Campuzano ha destacat que el servei millora la resposta als abusos sexuals infantils i prioritza la seguretat, l'atenció i la recuperació de les víctimes, gràcies a una plena coordinació del Govern. En referència al fet que al Camp de Tarragona s'han multiplicat per quatre la detecció de casos d'abús sexual en infants, ha explicat: "Estem fent emergir una realitat duríssima, que formava part del que estava amagat, i el que fem és obrir l'armari, posant els infants al centre, cuidant a aquestes criatures i ajudant a les famílies. El repte que tindrem és que se'ns multiplicarà l'emergència, i ens obligarà a les administracions a treballar més a fons i emprar-hi més mitjans".
A l'acte d'inauguració també hi han intervingut l'impulsor del model Barnahus a Islàndia, el 1998, i membre del Comitè de les Nacions Unides pels drets dels infants Bragi Gudbrandsson, i la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes i Vall.
Gudbrandsson ha afirmat que el projecte a Catalunya "és molt especial per la dedicació dels professionals, pel compromís que hi han posat per implementar-lo i per arribar a aquest resultat, que crec que és la Barnahus més bonica del món". "És fascinant com treballen en equip i, particularment, estic feliç de veure els fiscals, jutges i policies sent-ne membres, perquè ha portat molts anys en altres països incloure'ls. El que vaig fer en 10 anys, ho heu fet des d'un inici, us felicito", ha apuntat.
La directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència ha relatat que, abans, els infants i les seves famílies feien tot un periple, explicant diverses vegades el que els havia passat en diferents serveis, que no sempre estaven preparats. "Ara som els professionals qui ens desplacem i venim, treballant en equip i ajudant-nos els uns als altres. Abans ens coordinàvem amb Mossos d'Esquadra, Educació i Salut: ara treballem amb els mossos, els mestres i els metges. És un canvi de concepció per fer complir la Convenció dels Infants i defensar els seus drets", ha destacat.
Han conduït la presentació Aida Flix i Marta Pachón, participants del documental d'Isabel Coixet 'El sostre groc', que relata els abusos que van patir per part d'un professor de l'Aula Municipal de Teatre de Lleida. "Avui no sols inaugurem un edifici. Avui diem, alt i clar, que la tolerància amb els abusos sexuals en la infància és zero. Avui cridem ben fort, i als quatre vents, el compromís que ha pres Catalunya amb la infància i l'adolescència, el d'ajudar a les víctimes que ho han patit, el de que mai més un infant o un adolescent se senti, com ens vam sentir nosaltres, soles i desprotegides", han clamat.
El grup musical infantil Xiula ha estrenat en directe la seva nova cançó 'El meu cos és meu', composta per a l'ocasió en col·laboració amb persones expertes: "És un clam perquè el nen o nena pugui expressar en primera persona 'El meu cos és meu', puc posar límits als altres i deixar clar quan una cosa no m'agrada". L'objectiu és fer prevenció de situacions de violència sexual, donant als infants eines per identificar els abusos i perquè sàpiguen com expressar-se sense la culpa i els secrets que sovint utilitzen els agressors per evitar que les víctimes ho expliquin.
La inauguració ha comptat també amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González; el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós i March; la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol, i la cap del Servei d'Infància del departament a Tarragona, Isabel Carrasco. També hi ha assistit l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i Vallhonrat, i el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré i Arroyo. Per part de les institucions europees, hi han estat presents el cap de la Unitat de Cooperació de la Divisió de Drets dels Infants del Consell d'Europa, Zaruhi Gasparyan, i l'assessora de la Comissió Europea Adamantia Manta.
Afloren més casos
Des que va obrir la prova pilot de la Barnahus el 2020, s'ha multiplicat per quatre la detecció de casos d'abús sexual en infants i adolescents al Camp de Tarragona, situant-se per sobre de la resta de territoris de Catalunya. Això es deu al fet que se'n notifiquen més, gràcies a la feina de prevenció i detecció de les situacions d'abús, així com de la mirada multidisciplinària i interdepartamental amb què treballa l'equip.
Davant dels bons resultats del servei a Tarragona, i per tal de continuar treballant per millorar la prevenció, la detecció, el tractament i la persecució dels abusos sexuals a infants i adolescents, el Govern ha decidit estendre la xarxa d'aquests equipaments a tot el territori, amb un total de 13 serveis Barnahus, que estaran en funcionament aquest 2023. Els nous serveis estaran ubicats a Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Granollers, Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, la Seu d'Urgell i Girona.
Des que es va obrir la Barnahus el 2020, s'hi han atès 622 casos d'abús sexual infantil:
- En 518 casos, les víctimes eren nenes i en 104 casos, nens.
- En 286 casos, la violència es va produir en l'àmbit familiar i en 336, fora.
- 377 casos han estat judicialitzats, 154 no ho han estat i 91 estan pendents.
- Pel que fa a les edats, 388 infants atesos van néixer entre el 2016 i el 2023 (14 anys o més); 162 van néixer entre el 2015 i el 2010 (en tenien entre 8 i 13) i 72 van néixer el 2009 o abans (menys de 7 anys).
- Vies d'entrada dels casos:
- cossos de seguretat (213)
- sistema de salut (163)
- àmbit escolar (86)
- Infància respon (43)
- serveis socials (23)
- equips d'atenció a la infància (22)
- centres de protecció (21)
- ciutadania (16)
- Fiscalia (15)
- jutjat (1)
- altres (19)
Sota el mateix sostre
Sota el mateix sostre: aquesta és la idea amb què s'ha gestat Barnahus. Es tracta d'un projecte de Govern, pioner tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, que ha desenvolupat un equip pluridisciplinari i especialitzat. El Departament de Drets Socials impulsa aquest servei, a través de la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), i hi treballa en coordinació amb Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes.
La Barnahus té l'aspecte d'una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s'hi desplacen quan cal o que s'hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d'infància, centre mèdic...
D'aquesta manera, la víctima només ha d'explicar els abusos que ha patit una vegada a un equip especialitzat, que s'encarrega del seu desenvolupament i recuperació. Així s'evita la revictimització mitjançant la coordinació de totes les parts implicades, però, a més a més, es minimitza la contaminació del testimoni amb vista a una possible instrucció judicial.
Nou edifici sostenible
El nou edifici de la Barnahus Tarragona –ubicat al Complex Educatiu, com l'anterior– està dissenyat per Garreta Arquitectes. Les instal·lacions reprodueixen una llar, amb un ambient confortable, amb sistema bioclimàtic i construït amb materials sans. Hi ha sales d'espera separades per protegir la privacitat que estan equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l'edat i les necessitats dels usuaris petits i grans. Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles. A més a més, les estances estan equipades per fer l'entrevista forense i l'entrevista d'exploració, així com les entrevistes familiars i estan connectades amb un sistema audiovisual de comunicació.
La ciutadania pot informar-se o avisar sobre casos o sospites de maltractament a infants i adolescents trucant al telèfon Infància respon (116 111), gratuït i confidencial.