El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha presidit aquest dilluns el Consell d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, on ha presentat les grans línies estratègies de l'acció exterior catalana per als quatre anys vinents acompanyat de la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu. El president de la Generalitat ha mostrat la voluntat del Govern de "restablir, desplegar i consolidar la xarxa de delegacions del Govern a l'exterior" i ha avançat que "demà, amb el nomenament d'Andorra, el Govern tindrà més delegats i delegades que mai a la història: 20". A més, també ha recordat que amb la propera Delegació a Colòmbia, anunciada des de Bogotà durant el viatge a l'Amèrica del Sud, el Govern comptarà amb un total de 21 delegacions a l'exterior. En un acte a la Llotja de Mar en què han assistit una trentena de representants d'entitats i ens locals que fan acció exterior, el president Aragonès ha afirmat que "l'acció exterior és una de les grans prioritats del Govern i és irrenunciable".
Durant la seva intervenció, el cap de l'Executiu ha explicat la tasca del Govern de donar "un nou impuls a l'acció exterior" i "tornar a posar Catalunya a l'escena internacional". Tot plegat, sota uns principis "d'utilitat, credibilitat i reputació" que permetin posicionar Catalunya com un actor internacional que pot aportar "solucions als grans reptes globals". El president Aragonès ha detallat les tres grans línies de treball prioritàries que s'han presentat al consell de l'Acció Exterior. Al marge del desplegament de la xarxa de delegacions, les prioritats passaran també per la cooperació amb un 0,7% d'ingressos propis destinats a la Cooperació al Desenvolupament i l'establiment de marcs i àmbits prioritaris de l'acció exterior, com la Unió Europea i la Mediterrània.
Per la seva banda, la consellera Meritxell Serret ha remarcat que "l'acció exterior del Govern es regeix per la idea que volem més i millor Catalunya al món". "Volem ser útils a la ciutadania catalana, però també a les nostres contraparts, guanyar credibilitat i millorar la reputació de Catalunya al món", ha dit Serret.
Que Catalunya torna a tenir presència internacional ho corroboren les xifres que deixa la intensa agenda a l'exterior que ha mantingut el president Aragonès en els primers dos anys de legislatura: un total de 14 viatges a 12 països, mantenint reunions d'alt nivell amb diversos governs nacionals, participant en cimeres internacionals, consolidant la relació amb organismes internacionals multilaterals i reprenent la interlocució directa amb les institucions europees. En són exemple el recent viatge a l'Amèrica Llatina, les darreres reunions a la Comissió Europea, la signatura d'un acord de col·laboració amb la UNESCO, la participació a la COP26 a Glasgow o la intervenció en fòrums de l'ONU. Per la seva banda, en els darrers sis mesos, la consellera Serret ha fet 13 viatges a 10 països, amb un pes especial a la capital europea, Brussel·les, per la importància estratègica de la Unió Europea per a la política d'acció exterior catalana.
En el seu discurs davant dels assistents al Consell d'Acció Exterior, la consellera Serret també ha posat en valor la importància del consens per al Departament que encapçala, ja que "l'acció exterior la lidera el Govern, però la fem entre tots". "Avui explicitem que la nostra vocació és fer tota aquesta feina sempre a partir de grans consensos de la societat catalana", ha afegit.
La consellera ha posat d'exemple el "consens imprescindible" que s'ha construït amb les entitats de cooperació al desenvolupament i amb per arribar a destinar el 0,7% dels recursos propis a aquesta partida. Avui, aquí, en aquest Consell d'Acció Exterior explicitem que tota aquesta feina, tota aquesta visió d'acció exterior la vocació que tenim és de fer-la sempre amb consensos, a partir d'aquests grans consensos de la societat catalana. Perquè històricament la societat catalana ha volgut estar oberta al món i establir aquestes bones relacions.
El Conselld'Acció Exterior i de Relacions amb la UE
El Consell d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea és l'òrgan de participació i seguiment de la política d'acció exterior catalana amb ens locals, entitats i organitzacions de la societat civil, i participa precisament en l'elaboració del document estratègic que avui s'ha presentat a la Llotja de Mar, el Pla d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea 2023-2026.
En formen part 30 vocals en representació d'ens locals, entitats i organitzacions de la societat civil que tenen activitat internacional, així com dos representants de la Catalunya exterior. Actualment el president Aragonès n'ostenta la presidència; la consellera Serret, la vicepresidència primera; i el secretari d'Acció Exterior, Miquel Royo, la vicepresidència segona. També en formen part el director general de la Representació del Govern a l'Exterior i amb la UE, Gerard Vives; la directora general d'Acció Exterior, Anna Dotor; el director general de la Catalunya Exterior, Rafel Caballeria; i la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba.
Un document clau per a l'acció exterior catalana
El Pla estratègic d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea 2023-2026 defineix les prioritats i els objectius de l'acció exterior de Catalunya per als anys vinents. En aquest sentit, el Pla és un instrument clau de planificació i coordinació de l'acció exterior catalana i de les relacions amb la Unió Europea i plasma la voluntat de projectar Catalunya al món i d'esdevenir un actor internacional influent.
Durant els propers quatre anys, la prioritat del Govern és reforçar l'estructura de l'acció exterior per garantir la coherència i coordinació de les relacions que manté Catalunya amb el món. Més concretament, segons recull el Pla, això significa enfortir els espais de coordinació de l'acció exterior, dotar-se dels mitjans necessaris per fer una acció exterior efectiva, intensificar les relacions duradores i de confiança amb els socis de Catalunya i altres contraparts, i garantir la presència estable del Govern i dels actors de la societat civil catalana als espais i fòrums multilaterals.
El Pla es troba en aquests moments en les darreres fases del seu procés d'elaboració. Precisament s'ha compartit avui davant del Consell d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea amb la voluntat de continuar construint consens al voltant de les grans línies estratègiques per als pròxims quatre anys que marca el document amb els diversos actors de l'acció exterior catalana. Un cop tancat, el Pla s'aprovarà per Govern en les pròximes setmanes i, posteriorment, al Parlament.