El Govern de Catalunya ha aprovat avui ampliar la plantilla de personal del Departament d'Educació per al proper curs 2023-2024 en 1.528 dotacions. Una ampliació derivada de la planificació de les necessitats de personal per al curs que ve, ja sigui en l'àmbit de professorat com de personal d'administració i serveis i d'atenció educativa. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
El reforç de la plantilla de professorat suposarà atendre les variacions dins de la població escolaritzada i assolir les ràtios previstes, sobretot referent als grups de l'infantil 3. L'increment de dotacions també permetrà assumir la integració de centres a la xarxa pública del Departament, avançar en el model d'escola inclusiva i impulsar la formació professional ha explicat la portaveu del Govern.
El Govern avui ha aprovat la incorporació de més de 1.000 nous professors i professores: concretament la incorporació de 1.190 docents més per atendre millor les necessitats de l'alumnat català. I en aquests 1.190 docents, cal afegir-hi també més de 200 professionals d'atenció educativa, la majoria dels quals tenen com a objectiu principal seguir enfortint el tant necessari model d'escola inclusiva. La portaveu de l'executiu ha destacat que "en els darrers tres cursos, s'han incorporat més de 7.000 docents al sistema català".
Fotografia de la reunió del Consell Executiu del 27 de juny de 2023 (Autor: Ruben Moreno)
El cost d'aquesta ampliació de personal, és a dir, l'import total de l'increment de la plantilla serà de 78 milions i mig d'euros. La distribució dels prop de 1.200 docents queda de la següent manera: el gruix principal s'incorporen a la formació professional, uns 698 professores i professors; 297 són els que es dedicaran a l'educació inclusiva i 145 més es destinaran a atendre les necessitats d'escolarització d'estudis obligatoris. Encara en relació a l'educació inclusiva, pel què als 211 professionals d'atenció educativa, és a dir, personal no docent amb d'altres funcions determinades, més de la meitat (concretament 112 persones) es destinaran a atendre les necessitats d'escola inclusiva, 86 places son professionals de perfil tècnic especialista en educació infantil, 13 persones desplegaran els itineraris formatius i 52 noves incorporacions de personal d'administració i serveis.
La portaveu del Govern ha recordat que "l'educació és una prioritat i es posa de manifest amb la consolidació de l'enfortiment del model d'escola catalana; i amb aquestes incorporacions es concreta, una vegada més, la voluntat de continuar potenciant l'educació inclusiva i la igualtat d'oportunitats de tot l'alumnat així com l'impuls i consolidació del model de formació i qualificació professional".
Nova delegació als Estats Andins, amb seu a Bogotà
El Govern també ha aprovat avui la creació de la Delegació als Estats Andins, amb seu a Bogotà. La nova delegació representarà el Govern a Colòmbia, Bolívia, l'Equador, el Perú i Veneçuela, i per tant reforçarà notablement la seva presència a l'Amèrica Llatina i així ja quedarà cobert, gairebé al 100 %, el continent americà. Ara, comencem ja els tràmits pel nou delegat o delegada.
La portaveu del Govern ha recordat que el president Aragonès va anunciar el passat mes de març que s'iniciaven els tràmits per a la creació d'una nova Delegació des de la capital colombiana. I ha explicat que la tria de la ubicació de la seu de la nova delegació, Colòmbia, neix de l'interès estratègic que té el país com a potència regional a Sud-Amèrica. Malgrat la llarga trajectòria de conflictes interns, en l'actualitat Colòmbia es troba en un moment clau de la seva història, en què cal consolidar la pau i la justícia social. Alhora, el país creua una etapa de certa estabilitat que pot contribuir a ampliar el seu rol regional i al seu desenvolupament econòmic.
Fotografia de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa de Govern (Autor: Ruben Moreno)
Patrícia Plaja ha recordat que "el Govern té més Delegacions que mai a l'Exterior, amb aquesta ja en són 21, a través de les quals té presència institucional en gairebé 70 països". La portaveu del Govern ha afegit que "no hi ha cap altre Govern del món que, sense les estructures d'un estat, tingui una xarxa tan àmplia de representació institucional".
Portaveu del Govern: "l'única manera d'evitar els discursos d'odi de l'extrema dreta és la democràcia i exercir el dret que tenim a vot"
En resposta a les preguntes dels periodistes sobre els nous representants dels governs valencià i de les Illes Balears, la portaveu del Govern ha recordat que l'Executiu s'ha posat en contacte amb associacions valencianes i balears per compartir i fer un front comú per lluitar i combatre l'extrema dreta. I ha recordat que "quan hi hagi reunions institucionals amb els nous representants escollits, l'objectiu del Govern català serà sempre el mateix: el de defensar els nostres drets, els drets dels catalans i catalanes, el nostres sistema educatiu, la nostra sanitat i la llengua".
Segons la portaveu, el que fins ara eren només discursos d'odi de l'extrema dreta a les xarxes, "s'han transformant en accions des de les pròpies institucions i accions relacionades amb delictes d'odi que es paguen amb diner públic perquè el PP els està tirant la catifa vermella i els està obrint les portes. L'única manera d'evitar això és votant i es diu democràcia, el Govern considera que la millor manera de canviar les coses sempre és exercint el dret que tenim a vot".
620 activitats pel Pla de seguretat viària i nova categoria dels Premis Nacionals de Comunicació
El Govern ha aprovat el Programa d'activitats del Pla de seguretat viària per al 2023, que preveu un total de 620 activitats. L'objectiu del Programa, que és la concreció anual de les accions establertes al Pla de Seguretat Viària (PSV) 2021-2023, és fixar les actuacions adequades per millorar la seguretat viària a Catalunya i potenciar una mobilitat segura i sostenible, per tal de contribuir a l'objectiu de reduir en un 50% el nombre de víctimes mortals durant aquest decenni en el marc de la Visió Zero.
D'altra banda, a partir de la pròxima edició, els Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat inclouran una nova categoria per distingir la millor iniciativa en l'àmbit de la comunicació de proximitat. Així ho ha aprovat el Govern en un nou decret que modifica el reglament actual, recollit al Decret 242/2022, de 18 d'octubre. La necessitat d'introduir-hi ajustaments ha quedat reflectida en les deliberacions del jurat i les converses mantingudes amb els sectors específics en els darrers anys.
En aquest sentit, les modalitats dels Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya a partir del 2023 seran les següents: Premi Nacional de Comunicació, Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació, Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa i Premi Nacional de Comunicació de Proximitat. D'altra banda, el Govern també ha apostat per fer més operativa la decisió del jurat i eliminar la distinció entre premis adreçats a trajectòries professionals i premis destinats a aportacions rellevants. Finalment, s'ha optat per substituir-la per una fórmula oberta en la qual, en totes les modalitats establertes, es poden premiar tant trajectòries professionals com les aportacions més rellevants.