La consellera d'Educació de Catalunya, Anna Simó i Castelló, ha anunciat aquest migdia que el Govern accelerarà la tramitació del Decret que desplegarà el Títol segon de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), dedicat als usos lingüístics en el sistema educatiu català.
Simó ho ha dit després que es fes públic que el TSJC hagi dictaminat que tres aules catalanes hauran d'impartir una assignatura troncal en llengua castellana. La consellera ha lamentat que el Departament ha conegut les resolucions del tribunal a través dels mitjans de comunicació, ja que el TSJC no les hi ha notificat encara. "El TSJC fa política, entrant en campanya electoral i desoint la legislació de què s'ha dotat el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat, que han estat capaços d'anar a l'una per tenir un acord molt ampli pel que fa al nostre sistema lingüístic", ha valorat la consellera.
La titular d'Educació també ha apuntat que la decisió del tribunal no es basa en criteris pedagògics, ja que a l'educació del 2023 no té sentit aplicar un percentatge a una llengua i el dia a dia de les aules ja no està compartimentat en matèries estanques o assignatures: "El que diu el TSJC està molt allunyat de la realitat dels nostres centres", ha criticat.
La consellera dEducació atén els mitjans
Per tots aquests motius, Simó ha afegit que es presentaran recursos de cassació contra aquestes resolucions davant el Tribunal Suprem, quan el Govern en rebi notificació oficial.
Desplegament de la LEC
Amb el Decret que s'impulsarà, es vol dotar el sistema educatiu d'un instrument jurídic que desenvolupi els principis de la LEC, que encara no ha estat objecte d'un desplegament reglamentari. A més, la mesura suposarà disposar d'una eina clara que permetrà al Departament d'Educació millorar la prestació del servei educatiu i enfortirà el model d'escola catalana, la cohesió social i l'èxit educatiu de tot l'alumnat.
La titular d'Educació ha detallat que el proper dilluns aquest decret iniciarà el tràmit d'informació pública, després que el Departament hagi mantingut nombroses converses amb partits, entitats i representants de la societat civil que s'intensificaran en els propers dies per assolir un decret "que complementi normativament i doni seguretat jurídica als centres i a tot el sistema sobre com s'han d'emprar els usos lingüístics al sistema educatiu de Catalunya". Aquest tràmit, durant el qual l'esborrany del text se sotmet a l'escrutini públic i s'hi poden presentar aportacions, tindrà una durada de 2 mesos.
Per tot plegat, Simó ha assegurat que, com a consellera d'Educació, es compromet, de bracet amb la comunitat educativa i la societat civil, a "afrontar tots els reptes" també pel que fa al model de llengua, "malgrat aquells que, amb maneres de fer absolutament fora de lloc i d'usurpació de funcions que no els pertoquen, intenten dividir la societat catalana, els centres, i posar les direccions contra la paret".