El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha anunciat aquest matí que "el Govern durà a terme aquest estiu 442 actuacions de millora en centres educatius amb un pressupost de 50,9 milions d'euros". D'aquestes, 418 seran actuacions de reforma i millora (RAM), amb un pressupost de 44,7 milions d'euros, i 24 correspondran a la retirada d'amiant de centres d'arreu del territori, amb una inversió de 6,2 milions d'euros.
Una d'aquestes actuacions es durà a terme a l'Escola Ramon Llull de Rubí, des d'on el president, acompanyat de la consellera d'Educació, Anna Simó i Castelló, ha presentat avui en roda de premsa les actuacions de millora que es faran aquests mesos d'estiu als centres. "Mentre els nostres infants i joves gaudeixen de l'estiu, el Govern treballa per posar al dia els centres educatius amb aquestes obres, per iniciar el curs vinent en les millors condicions, millorant el confort i el benestar dels alumnes i adaptant els espais a les necessitats educatives", ha remarcat Aragonès.
En aquest sentit, les 418 obres de reforma i millora en centres escolars, d'una banda, "donen resposta a les noves necessitats d'escolarització" en ensenyaments obligatoris i sobretot postobligatoris i, de l'altra, corresponen a actuacions que milloren tant l'eficiència com la seguretat i la salut dels usuaris. "Sense cap mena de dubte, els centres educatius han de ser espais saludables", ha remarcat el president. L'any passat (2022) es van dur a terme 274 actuacions per un valor de 28,5 milions d'euros.
D'aquestes 418 actuacions RAM, 5 milions d'euros corresponen al Pla de xoc per a les altes temperatures, que suposa actuar en 104 centres. Es tracta de la primera fase del Pla d'adequació al canvi climàtic, que prioritzarà els centres amb l'alumnat més vulnerable a les altes temperatures. S'hi climatitzaran, prioritàriament, espais comuns i polivalents, unes instal·lacions que s'estan licitant en les darreres setmanes.
El pla de xoc també preveu altres mesures, per exemple la instal·lació d'elements que mitiguen la calor, com ara proteccions solars, tendals o fonts i punts d'aigua; l'impuls de la renaturalització dels patis, sobretot els de ciment, per potenciar els arbres, l'aigua i les ombres; i el repartiment de ventiladors als centres. Durant el curs 2022-2023 s'han repartit més de 9.000 ventiladors en centres educatius.
Aquestes mesures s'han complementat amb una guia d'actuació per als centres en ocasió d'episodis d'altes temperatures. El document, anomenat POCAT, proposa flexibilitzar l'activitat lectiva dins del manteniment de l'horari d'obertura del centre. Així, la direcció pot decidir si fer o no fer classes, però en cap cas es pot escurçar la jornada. Sí que permet a les famílies recollir l'alumnat, sempre garantint la custòdia dels infants.
El POCAT també descriu mesures de protecció, seguretat i benestar dels membres de la comunitat educativa. Així, es demana als centres que localitzin espais interiors i exteriors amb les millors condicions possibles de benestar tèrmic. Finalment, detalla quines actuacions s'han de seguir en casos d'esgotament o cops de calor. Tot plegat s'organitza a través d'un sistema d'alertes que reben les direccions via Telegram, perquè sàpiguen que hi ha un episodi de risc per altes temperatures en la seva àrea climàtica i puguin activar el POCAT.
Retirada d'amiant en 24 centres
De les 24 obres de retirada d'amiant que es faran durant aquest any 2023, 21 són finançades amb fons FEDER-REACT, que suposen 5,8 milions d'euros, i 3 amb fons propis, que sumen més de 387.000 euros. Aragonès ha detallat que les obres que impliquen retirada d'amiant es fan durant els mesos d'estiu "quan no hi ha alumnes als centres, per tal d'extremar les prevencions".
Els centres educatius són una de les prioritats del Pla Nacional per l'erradicació de l'amiant a Catalunya 2023-2032, "amb el qual volem complir l'objectiu de retirar l'amiant de tots els edificis públics el 2028 i de tot el territori el 2032", ha explicat el president.
Pel que fa a l'Escola Ramon Llull de Rubí, on s'invertiran prop de 250.000 euros, les actuacions que es duran a terme són l'aïllament de forjat de la coberta de l'aulari i la substitució de les plaques de fibrociment de la coberta inclinada de l'aulari per panells metàl·lics (un total de 1.343,00 m2), la substitució de canalons de fibrociment per canalons de planxa metàl·lica, i la substitució de baixants existents de PVC per baixant de xapa metàl·lica, que inclou una millora de la ventilació de l'espai sota coberta. La retirada d'amiant es farà durant el mes d'agost i està previst que la resta d'obres finalitzin durant el pròxim mes d'octubre.
Aragonès ha conclòs que aquestes actuacions en infraestructures, confort tèrmic i salut "reforcen l'aposta de les polítiques educatives del Govern, amb la incorporació de més docents que mai al servei públic d'educació, la reducció de ràdios, la gratuïtat de l'I2, el combat de la segregació escolar i la fi dels concerts educatius en les escoles que segreguen per sexe".
"No modificarem la nostra política lingüística a les escoles"
A preguntes dels periodistes respecte de la resolució del Tribunal Constitucional de Justícia (TSJC) sobre el 25% de castellà a les aules, el president ha refermat que "mantindrem la nostra política lingüística a les escoles" perquè "tenim el consens de la comunitat educativa, està basada en fonaments pedagògics i hi ha una amplíssima majoria del Parlament que hi dona suport".
En aquest sentit, ha considerat que el TSJC "s'extralimita clarament de les seves funcions", perquè "vol fer de Tribunal Constitucional, de Parlament de Catalunya i de Govern". I ha demanat que actuï com a jutge, aplicant les lleis: "Igual que els mestres no fan de jutges, els jutges no haurien de fer de docents. A Catalunya hem aprovat una llei i l'han d'aplicar".
"No modificarem la nostra política lingüística a les escoles i seguirem donant suport a tots els centres educatius perquè puguin seguir fent la seva feina sense interferències ni atacs", ha conclòs.
En relació amb la llengua, el cap de l'Executiu ha declarat que, davant dels atacs que puguin haver-hi i les actuacions contràries al català en altres territoris, "el Govern sempre reforçarà l'escola en català, perquè ajuda a l'ascensor social, contribueix a la cohesió i dona als alumnes les eines per aprofitar al màxim les oportunitats del sistema eductiu i per poder-se desenvolupar com a ciutadans lliures". I ha afegit que "les llengües i les cultures mai no són una molèstia, sinó una gran oportunitat".