El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha assegurat aquest matí, en una entrevista al programa "Els Matins" de TV3, que per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez "l'objectiu és clar" i que "amb l'aritmètica d'ara, tenim la possibilitat que Catalunya guanyi molt, i que tingui el que es mereix: acabar amb la repressió, per tant, l'amnistia; poder decidir el seu futur; i mesures per millorar el benestar dels ciutadans de Catalunya".
El cap de l'Executiu ha subratllat que una d'aquestes mesures clau ha de ser "Rodalies, amb un traspàs integral". Aquest traspàs, segons Aragonès, comporta gestionar "els trens, les vies, les estacions, el personal i els recursos econòmics" per a executar les inversions que s'han de portar a terme.
En la mateixa línia ha afirmat que "el nostre objectiu és acabar amb el dèficit fiscal de Catalunya" i per fer-ho caldrà un "pacte bilateral. Catalunya i govern espanyol". Un dèficit fiscal que segons assegura el cap de l'Executiu, a Catalunya "ens està asfixiant com a societat, és un peatge afegit que paguem els ciutadans i que paguen les empreses catalanes".
D'altra banda, el cap del Govern ha valorat l'inici del curs escolar, un curs escolarque començarà amb "més docents que mai, més mestres i més professors que mai" i amb la gratuïtat del I-2, que implica que ara " es comença l'escolarització abans i això afavoreix la conciliació laboral, ajuda les famílies i ajuda l'alumne que socialitza, comença l'aprenentatge i a preparar-se". Aragonès ha afirmat que per reduir les ràtios a les aules "hem d'ampliar les places i això ho hem de fer amb els ajuntaments".
Ajudes i mesures estructurals davant el temporal a les Terres de l'Ebre
En un altre moment de l'entrevista i en relació als aiguats d'aquest cap de setmana i a les destrosses que han provocat, el president de la Generalitat s'ha compromès a "activar les ajudes per pal·liar la situació, per reconstruir allò que haurà estat destruït" , tal i com ja es va fer amb els aiguats del 2018 i 2021. "Haurem de fer el mateix", ha dit, tot i reconèixer que "aquestes són mesures pal·liatives" i, per tant, ha deixat clar que caldrà "anar pensant amb mesures més estructural", per a les quals caldrà "treball i estudi i contemplar diferents escenaris".
Aragonès ha explicat que quan l'administració no dona permisos per construcció a la llera dels rius és per evitar situacions com les que ha tingut lloc el cap de setmana i que, en bona part, "respon a l'urbanisme de fa 50 anys o 40 anys, quan no hi havia aquests instruments de planificació". Per això, "si la recurrència d'aquest episodis, que abans era cada 100 anys ara s'està produint cada 10, s'haurà de fer replantejaments". Amb tot, ha defensat que "la destrucció d'un edifici o fer moure la gent de casa seva sigui l'última opció".
El president ha aprofitat també per posar en valor "la tasca dels cossos d'emergències i de seguretat" i agrair-los la feina a la zona i fer arribar a totes les persones dels municipis afectats "una abraçada molt forta".
Avui, la consellera de Presidència i el conseller d'Interior son a la zona, on reuniran amb diferents alcaldes per avaluar les mesures de suport, ha explicat el president.