Oriol Vinyals, vicepresident de Recerca de Google Deepmind, expert en intel·ligència artificial, especialment en els àmbits de l'aprenentatge automàtic, el llenguatge i la visió, pronunciarà la lliçó inaugural "IA: un pont cap al futur", que obrirà el curs acadèmic 2023-2024 de la Universitat Pompeu Fabra.
L'acte acadèmic tindrà lloc el dilluns, 16 d'octubre, a les 12.00 hores, a l'auditori del campus de la Ciutadella, presidit per Laia de Nadal, rectora de la Universitat. Estarà acompanyada a la taula per Victòria Girona, directora general d'Universitats de la Generalitat de Catalunya i Montserrat Vendrell, presidenta del Consell Social de la UPF.
La projecció de la vídeomemòria del curs acadèmic 2022-2023 de la Universitat obrirà el programa, que tindrà continuïtat amb una benvinguda de Laia de Nadal, la lliçó inaugural d'Oriol Vinyals, els parlaments de Montserrat Vendrell i Victòria Girona i finalment, la clausura a càrrec de la rectora.
La interpretació de la peça popular universitària Gaudeamus igitur per part del Cor de la UPF tancarà l'acte, que es retransmetrà en streaming a través de la web de la Universitat i per les xarxes socials ((#InauguracióUPF), i comptarà amb servei d'interpertació de llengua de signes catalana.
Expert en intel·ligència artificial i aprenentatge profund
Oriol Vinyals (Sabadell, 1983) va estudiar el doble grau en Enginyeria de Telecomunicacions i Matemàtiques a la Universitat Politècnica de Catalunya. Posteriorment, després de fer el projecte de final de carrera a la Careneige Mellon University (Pittsburgh, EUA), un dels centres més destacats de recerca en educació superior en l'àrea de les ciències de la computació i la robòtica, va fer una estada a la Universitat de Berkeley. Per continuar la seva especialització, va cursar un màster en Ciències de la Computació a la Universitat de Califòrnia a San Diego i el doctorat en Enginyeria Elèctrica i Ciències de la Computació de nou a la Universitat de Berkeley.
Oriol Vinyals
Entre el 2008 i el 2009 va fer diverses estades d'estiu a Microsoft i Google, i el 2011 va obtenir una beca de doctorat de recerca de Microsoft. Després de rebre diverses ofertes de tecnològiques i companyies finances dels EUA, es va decantar per Google, dins de la qual es va rodejar dels millors científics del món i va poder-se dedicar-se a desenvolupar projectes de recerca.
Uns anys després, el 2013, es va incorporar a Google Brain, on va fer contribucions significatives a les tècniques d'aprenentatge profund en text, parla i visió de Machine Learning. Al 2016 es va incorporar a l'antic grup de DeepMind (ara Google DeepMind), on des d'aleshores investiga sobre aprenentatge profund i intel·ligència artificial, i dins el qual actualment ocupa el càrrec de vicepresident de Recerca.
Dins d'aquesta companyia, és co-líder tècnic del sistema d'intel·ligència artificial Gemini i cap d'equip del grup d'aprenentatge profund, àmbit en el qual és un expert mundialment reconegut: juntament amb el seu equip, Vinyals va desenvolupar una tecnologia que ara es fa servir en la resposta intel·ligent de Gmail i ha realitzat contribucions decisives per als sistemes de traducció comercial.
També ha participat en el desenvolupament de la tecnologia que utilitza Google Image Search, que permet trobar imatges relacionades amb la cerca realitzada. Entre molts altres treballs ha contribuït des de DeepMind al desenvolupament de Alphastar, un programa que s'ha enfrontat als millors jugadors del mon de StarCraft.
El cartell inaugural del curs 2023-2024, obra de l'artista Cristina BanBan
Cristina BanBan (El Prat de Llobregat, 1987), és l'artista que enguany signa el cartell inaugural del nou curs de la Universitat, una obra basada en un dibuix majoritàriament a línia, de gest expressiu, que connecta amb els conceptes de frescor i innovació. Els dos cossos femenins que hi apareixen són representatius del seu treball, i en aquest cas, segons afirma, va escollir la figura de la "pensadora", fent referència a l'escultura de Rodin, que alhora és un símbol del somniador i de la creació.
Cristina BanBan va aprendre a dibuixar de petita i es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (2010), però va guanyar experiència recorrent Europa gràcies a residències d'artistes. La seva obra s'ha exposat en mostres de tot el món, a la Royal Academy of Art de Londres, The Hort Family Collections de Nova York i la Fondation Louis Vuitton de París.
És coneguda pels seus retrats semi-autobiogràfics de nus, d'estil rubenesc i neoclàssic: el seu treball es caracteritza per la representació de figures de caràcter voluptuós, escenes domèstiques i llenços molt acolorits. Pel que fa a la tècnica, realitza les seves obres mitjançant la litografia, la pintura acrílica i el collage de tècniques mixtes.
L'obra de BanBan, que actualment viu a Nova York, explora l'estat emocional i psicològic humà, i s'inclina sovint per representacions de la malenconia, la intimitat i la soledat. Ha rebut diversos reconeixements al llarg de la seva trajectòria, alguns dels quals són el Hackney WickEd Art Prize (2016) i el guardó que atorga The Arts Club Prize de la Royal Academy de Londres (2017), en reconeixement a la millor obra (excepte arquitectura) per una artista menor de 35 anys.