Girona ha portat a terme aquest matí la 17a Jornada de Biblioteques Escolars, una trobada que l'Ajuntament de Girona organitza cada any dins el Programa de Biblioteques Escolars coincidint amb l'inici del curs i que enguany ha tingut lloc a la Biblioteca Salvador Allende. L'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Girona, Queralt Vila Vergès, han participat en l'acte, que ha agrupat personal de nombrosos centres educatius de la ciutat i entitats interessades en la biblioteca escolar.
Aquest any, la Jornada ha girat al voltant de posar en valor les bones pràctiques, sota el lema "Biblioteca escolar. Més enllà de la lectura". L'alcalde ha donat la benvinguda a totes les persones assistents i ha donat inici a la trobada, agraint l'esforç dels centres en el treball per a la millora i la posada en valor de les biblioteques escolars. "Agraeixo l'esforç diari i constant dels i de les mestres i la implicació dels centres. Valoro molt aquests espais de trobada i el tret de sortida del projecte de biblioteques escolars per aquest curs. La biblioteca escolar ha de propiciar entorns i ambients adients per promoure l'hàbit lector. La lectura és informació i coneixement, la lectura és llibertat", ha afirmat.
Durant l'acte, els equips dels diferents centres educatius participants han intercanviat opinions i experiències, amb l'objectiu de millorar l'acció desenvolupada per cada equipament i de dissenyar noves estratègies comunes de treball.
En relació amb la temàtica de la Jornada, s'ha programat una conversa entre dos exemples de bones pràctiques: Carme Masip, de l'institut Tarragona, i Dani Espresate, responsable de la biblioteca escolar de l'Escola Àgora de Barcelona. En la conversa, moderada per la professora de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, Mariona Masgrau, s'han donat receptes i exemples sobre com dinamitzar la biblioteca escolar i quins són els punts claus en aquest sentit. La importància de poder parlar i recomanar llibres i el suport i la implicació de tot l'equip docent del centre s'han destacat com a elements cabdals en aquesta estratègia.
La segona part de la jornada s'ha centrat en presentar els premis Atrapallibres i Protagonista Jove de l'Ibbycat. A més, durant l'acte també s'ha fet el lliurament de les subvencions "Activa la biblioteca" del curs 2023-2024, dotades amb un total de 3.000 euros.
La regidora d'Educació ha fet l'entrega de la subvenció destinada a la millora i l'impuls de les biblioteques escolars com a espai d'aprenentatge i de suport a la docència. "La línia de subvenció 'Activa la biblioteca' permet millorar any rere any les biblioteques escolars, juntament amb les altres línies de suport que des del consistori es promouen. Des de la visió estratègica d'unir les polítiques de cultura i educació, es vol aconseguir una acció més global per a la millora de la ciutat", ha afirmat Queralt Vila Vergès.
La Jornada de Biblioteques Escolars se celebra cada any durant el primer trimestre perquè serveixi com a inici del curs i del treball de programació de la biblioteca escolar. La jornada va adreçada especialment a les persones responsables de les biblioteques escolars i als i les representants dels equips directius dels centres educatius de la ciutat, així com als serveis municipals implicats en el projecte i a les persones representants del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès i d'entitats interessades en la biblioteca escolar.