Ahir a la tarda va tenir lloc l'acte d'inauguració de la plaça en honor a l'expresident de Sud-Àfrica i Premi Nobel de la Pau, Nelson Mandela. La plaça s'ubica entre el passeig de Mollerussa i el carrer de Tàrrega al barri del Bon Pastor, en el districte de Sant Andreu. La nova denominació va ser un proposta de l'entitat Centre Euro Àfrica i va ser aprovada per la ponència del nomenclàtor de la ciutat.
En l'acte també hi van participar la regidora del districte de Sant Andreu, Marta Villanueva; i la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida. També va comptar amb l'assistència del tinent d'alcaldia, Albert Batlle; representants de l'Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor, del Centre d'Estudis-Arxiu Vilabesòs, i de l'entitat Centre Euro Àfrica. Veïns i veïnes també van participar en una jornada festiva on es va organitzar una xerrada, tallers, degustacions i una actuació musical relacionades amb la figura de Nelson Mandela.
En la seva intervenció, la regidora del districte ha destacat l'activisme de Nelson Mandela com una referència mundial en la defensa de la llibertat i la democràcia: "per això dediquem un espai a la seva memòria i al seu llegat". "A partir d'avui el Bon Pastor té una nova plaça que agermana el record d'un gran defensor de la justícia social amb l'esperit combatiu d'aquest barri i la implicació del seu teixit associatiu." ha remarcat Villanueva.
Nelson Mandela, símbol de la lluita per la igualtat racial
Nelson Mandela (1918-2013) ha estat un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l'apartheid arribant a ser el primer president de la República de Sud-àfrica (1994 – 1999) escollit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país.
Mandela va fundar i dirigir la branca militar de l'ANC, Umkhonto We Sizwe, el 1961, que va dur a terme una campanya de sabotatges contra objectius militars. Detingut per ordre del Govern sud-africà amb el suport de l'Agència Central d'Intel·ligència dels Estats Units (CIA), va ser condemnat a perpetuïtat de presó i a treballs forçats. Va esdevenir una celebritat que es va beneficiar d'un fort suport internacional, i va esdevenir un símbol de la lluita per la igualtat racial, especialment després de la massacre de Soweto, del juny de 1976.
Després de 27 anys de presó, Mandela va ser alliberat l'11 de febrer de 1990, i va defensar la reconciliació i la negociació amb el govern del president Frederik de Klerk. El 1993, Mandela i de Klerk van rebre el Premi Nobel de la Pau per les seves accions a favor de la fi de l'apartheid i l'establiment d'una democràcia no racial al país.
Plaça de la Lluita per les Llibertats, un homenatge a la lluita veïnal del Bon Pastor
El passat mes de gener també es va inaugurar al barri del Bon Pastor la plaça de la Lluita per les Llibertats, ubicada a l'espai entre els carrers de Claramunt i d'Isona. El nou nomenclàtor va sorgir a partir d'una proposta de l'AVV Bon Pastor per retre homenatge a tots els lluitadors i lluitadores que van patir la repressió franquista en la seva lluita per millorar les condicions del barri.
La història del Bon Pastor està ben documentada però és difícil trobar fonts documentals sobre com el veïnat s'organitzava per transformar les condicions de vida d'un barri marginal durant el règim franquista. El Bon Pastor va ser un dels barris populars de Barcelona més representatius de la lluita contra el franquisme des de diversos fronts: moviment veïnal, lluita sindical i acció política. En aquell context les demandes de millores laborals i veïnals es convertien en una lluita prohibida, castigada sovint amb penes de presó. Aquesta fou sovint una lluita clandestina on no era convenient generar documentació per raons de seguretat personal i col·lectiva, de fet, infinitat de documents es van submergir en les aigües del riu Besòs Besòs per salvaguardar la integritat de les persones que van assumir el risc de transformar la realitat social del i la vida dels seus fills.