Del 20 al 24 de setembre, Barcelona celebra la Mercè amb una programació de 130 concerts, 54 actuacions de cultura popular, i 80 espectacles d'arts de carrer amb un total de 300 funcions. Un programa aclaparador repartit en 23 escenaris a 7 districtes de la ciutat. La festa major d'enguany, amb Casablanca com a ciutat convidada, continua amb una clara aposta per la descentralització i l'expansió de la festa, incorporant noves localitzacions com el Port Olímpic i la Platja de la Nova Icària, en el marc de la Regata Cultural vinculada a la Copa Amèrica de Vela. A més, la recuperació d'espais emblemàtics com el Parc de la Trinitat fa que La Mercè arribi a tots els racons de Barcelona, convertint la ciutat en un gran escenari de festa i cultura.
Mercè Arts de Carrer (MAC)
El Mercè Arts de Carrer (MAC) es consolida com un dels grans pilars de la programació, amb 300 funcions a càrrec de 75 companyies en 7 espais. Amb propostes per a tots els públics, el MAC d'enguany posa èmfasi en l'excel·lència artística i presenta espectacles de dansa, teatre, circ i arts visuals. Jordi Duran, s'estrena com a responsable del Parc de l'Estació del Nord i el Parc de la Trinitat, liderant una programació que inclou creacions comunitàries i dansa urbana, com la peça Danser Casa dels coreògrafs Kader Attou i Mourad Merzouki. Al Palauet Albéniz, Sergi Ots ofereix una programació de proximitat amb arts de carrer de petit i mitjà format, mentre que Jordi Querol transforma el Castell de Montjuïc en l'epicentre del circ contemporani europeu. També destaca la participació de Pallassos Sense Fronteres, sota la direcció de Tortell Poltrona, al Parc de l'Aqüeducte. L'espectacle El riure, un arma de construcció massiva convertirà aquest espai en un petit camp de refugiats, on la força del riure serà el fil conductor d'un acte que convida el públic a reflexionar sobre la solidaritat i la pau.
Al Port Olímpic, Cristina Cazorla coordina propostes familiars i de gran format, com l'espectacle Carrer 024 de Sol Picó, que celebra el 30è aniversari de la seva companyia. A més, la Platja de la Nova Icària acollirà Teatres de Campanya – Interferència 01, de Marc Salicrú, una proposta experimental. Aquestes activitats formen part de la Regata Cultural de la Copa Amèrica, que converteix la costa barcelonina en un espai escènic de teatre, dansa i música innovador.
Cultura Popular
La Cultura Popular és l'eix central de la Mercè, amb la Plaça de Sant Jaume com a epicentre de les activitats més tradicionals. Aquest any se celebra la Trobada Internacional de Gegants i la Cavalcada de Gegants, on colles geganteres d'arreu desfilaran pels carrers de la ciutat, oferint un espectacle de gran simbolisme. El Correfoc, que consolida el Passeig de Gràcia com a espai de celebració, tornarà el dissabte amb foc, llum i música, omplint el centre de Barcelona amb la participació de diables i bèsties de foc.
Les Diades Castelleres seran un altre moment destacat de la festa. El diumenge 22 de setembre, la Plaça de Sant Jaume acollirà colles de renom com els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona en una jornada plena d'emoció i superació. A més, aquest any es commemoren els 650 anys de l'Àliga de la Ciutat, amb actes especials que convidaran la ciutadania a participar en un homenatge a aquesta figura històrica de Barcelona. Per la seva banda, els Cors de Clavé celebren el seu 160è aniversari, amb una actuació especial que ret homenatge a aquest llegat cultural tan arrelat a la ciutat.
Música de la Mercè
El programa de música de la Mercè 2024, que al llarg dels cinc dies d'activitat aplegarà 130 concerts, serà un dels més variats de la festa, amb artistes com Triquell, Miqui Núñez i l'homenatge als 50 anys de la sala Zeleste, propostes que encapçalen l'oferta musical més popular. La ciutat convidada, Casablanca, aportarà la seva riquesa cultural amb actuacions com les de Maalem Hassan Boussou i Raúl Rodríguez Ensamble a la Catedral, així com espectacles innovadors com 3DNAN a la Rambla del Raval. També hi haurà una forta presència de la música urbana, amb actuacions de grups locals i internacionals.
Un Piromusical 'd'autora'
Una de les sorpreses més destacades de La Mercè d'enguany es farà esperar fins a l'última nit de la festa. Després de l'experiència de l'any passat amb el Sónar, que va posar la banda sonora al Piromusical en la commemoració del seu 30è aniversari, aquest any el Piromusical porta la firma de la cantant Rosalía. Ella s'ha encarregat personalment de fer la selecció de la música que acompanyarà l'esclat de llum al cel de ciutat. Un regal de Rosalía a Barcelona que sonarà la nit del dia 24, unes hores abans del 32è aniversari de l'artista.
Barcelona, amb la Mercè
La Mercè 2024 s'expandeix a diversos nivells, no només en termes geogràfics, sinó també culturals. Amb la Setmana del Llibre en Català a l'Arc de Triomf i amb activitats que s'allargaran fins a mitjanit, la festa incorpora també esdeveniments com Terra i Gust, que posarà l'accent en la gastronomia sostenible, i projeccions a l'aire lliure a la Filmoteca de Catalunya. A més, el programa Associa't reforça la participació de diverses entitats socials, afegint una dimensió comunitària a les festes.
Finalment, cal destacar l'esforç col·lectiu que ha fet possible l'organització de La Mercè 2024. Diversos departaments municipals, com TMB, Neteja i els Punts Liles, han treballat per garantir que les festes es puguin celebrar en un entorn segur, sostenible i accessible per a tots els ciutadans. Els dispositius especials de neteja, seguretat i mobilitat, juntament amb el compromís de la ciutadania, asseguren que Barcelona gaudirà d'una Mercè plena d'energia, cultura i participació.