Barcelona ha reunit aquest dijous les diferents confessions religioses en el marc de la Copa Amèrica en l'acte 'Una ciutat, moltes veus. Celebració Interreligiosa Copa Amèrica Barcelona' organitzada per l'Oficina d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona i el Grup de Treball Estable de Religions (GTER) en el marc de la Regata Cultural.
Han assistit a l'acte l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, el president del GTER, Mohammed Halhoul, a més dels principals referents de les diferents comunitats religioses de la ciutat.
En el marc d'aquesta trobada, unes 120 persones pertanyents a les diferents comunitats religioses de la ciutat i dels equips participants de la Copa Amèrica han pogut assistir a una de les competicions de l'acte al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
Entre les entitats convidades hi ha l'Alianza Evangélica Española, els Anabaptistes, Mennonites i Germans en Crist d'Espanya, l'Arquebisbat de Barcelona, l'Associació Cultura, Solidaritat i Pau - Comunitat de Sant'Egidio, l'Associació Dahira Jazbul Khoulob, l'Associació de Confraresses de Barcelona, l'Associació de Ministres de l'Evangeli de Catalunya i Balears i l'Associació d'Estudiants Musulmans, entre una vuitantena d'associacions.
La trobada ha girat al voltant de la reflexió i la música, sense litúrgia i pensat per trobar un espai comú, on persones vinculades a diferents comunitats religioses de la ciutat han reflexionat sobre textos propis de diverses tradicions religioses que s'han inspirat al voltant de la creació, l'aigua i el mar com a elements simbòlics. A l'acte, han llegit els seus textos representants de les conviccions cristiana, musulmana, jueva i budista, i han dipositat un element dins un bol d'aigua.
Durant la seva intervenció l'alcalde ha recordat que el Centre Abraham es va construir per donar acollida als serveis religiosos de la Vila Olímpica per als creients de les cinc confessions reconegudes pel Comitè Olímpic Internacional: catòlics, protestants, musulmans, budistes, i jueus durant els Jocs Olímpics del 92. D'aquesta manera cada confessió va disposar d'un equip pastoral que es va allotjar en el mateix edifici, convertint-lo en un espai singular de convivència interreligiosa. "El Centre Abraham es va convertir en una de les principals experiències interreligioses que ha viscut Barcelona. Aquesta església és una obra d'art al servei de l'ecumenisme".
"32 anys des de que es va inaugurar aquest espai, avui tornem a viure un esdeveniment esportiu que uneix a equips de diversos països d'arreu del món", ha dit Collboni, i ha afegit que els espais de trobada interreligiosa són més necessaris que mai "per fomentar el que ens uneix en la diversitat". Avui Barcelona és una ciutat que vol fomentar el diàleg interreligiós. Un diàleg imprescindible per construir un món en pau. "Necessitem espais per imaginar i construir aquesta pau. I des de Barcelona hi volem contribuir, com hem fet sempre, amb la col·laboració de tothom" ha demanat l'alcalde.
L'acte ha tingut lloc al centre Patriarca Abraham, un lloc simbòlic tant des del punt de vista religiós com històric, en relació amb els Jocs Olímpics de 1992. Aquest centre es va construir per acollir esportistes provinents d'arreu del món durant aquell esdeveniment. El seu nom fa referència a Abraham com a figura fundacional i comuna a les tres grans religions monoteistes: el judaisme, el cristianisme i l'islam.
L'Oficina d'Afers Religiosos és un servei municipal que vetlla per garantir el dret a la llibertat religiosa i de consciència a la ciutat, dona a conèixer i facilita el reconeixement de la pluralitat religiosa, i genera i fomenta espais de diàleg i interacció positiva. El pluralisme religiós s'ha integrat com a part de les polítiques d'interculturalitat amb el Pla Barcelona Interculturalitat (2021-2030).