Barcelona referma el seu compromís de garantir el dret d'accés a un habitatge digne i assequible a la ciutadania, a més de mantenir la producció de nou habitatge públic per tal d'ampliar l'oferta a la ciutat. Així ho demostra el primer lliurament de claus de l'any 2025 de la promoció d'un nou bloc de 40 habitatges, en règim de lloguer social, al barri de la Verneda i la Pau, al districte de Sant Martí. Es tracta d'una promoció construïda per l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) al carrer Lola Iturbe Arizcuren, 13, destinada a famílies inscrites com a sol·licitants al Registre d'Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona. Les obres es van iniciar el novembre de 2022 i han suposat una inversió de gairebé 5 milions d'euros.
En l'acte de lliurament de claus als nous veïns i veïnes hi ha participat el comissionat d'Habitatge, Joan Ramon Riera, qui ha la sostenibilitat del nou edifici i l'impuls de l'Ajuntament de Barcelona per augmentar l'oferta d'habitatge assequible. "Seguim i a tot gas, augmentant la capacitat de construcció, fins als 1.000 pisos protegits l'any i creant totes les eines que tenim a la mà per regular el mercat de l'habitatge", ha assenyalat Riera. "L'habitatge a Barcelona és un dret fonamental, per a joves, famílies, gent gran i tots els que ho necessiten", ha reblat.
Els habitatges s'han adjudicat en règim de lloguer social, en aquest cas, les unitats familiars que hi entrin a viure pagaran un lloguer mensual en relació amb la superfície de l'habitatge, que estarà comprès, aproximadament, entre 564 i 642 euros. Aquesta renda més les despeses comunitàries no superaran el 40% dels ingressos del nucli familiar. Com és habitual, en el cas de la promoció de Lola Iturbe, s'han realitzat diferents reserves segons tipologia per adjudicar els pisos: un 30% (12 pisos) per a menors de 35 anys; un 25% (10 pisos) per a veïns del barri i de l'entorn; un 10% (4 pisos) per a famílies monoparentals, i 2 habitatges adequats i adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. La resta, s'adjudiquen al contingent general i a allotjaments i mesa d'emergència.
Els equips d'arquitectura autors del projecte han estat Vicente Guallart Furió i Daniel Ibáñez Moreno, juntament amb la constructora ACSA Obras e Infraestructuras, S.A.U., que han aixecat un edifici de nou plantes amb una característica coberta verda construït mitjançant planells prefabricats de fusta, procedents de boscos explotats de forma sostenible.
L'edifici, de planta rectangular organitzat al voltant d'un pati central, deixa les tres façanes lliures amb front als carrers Lola Iturbe Arizcuren, José Garrido Gámez i a l'espai verd del carrer ca n'Oliva. Està format per planta baixa i vuit plantes més d'habitatge, juntament amb una planta de coberta plana transitable que compta amb un hivernacle solar d'autoproducció alimentària. A la planta baixa s'ubica un local que es destinarà a un futur equipament municipal. Cada planta compta amb cinc habitatges que s'organitzen al voltant d'un pati central. Els 40 habitatges tenen una superfície útil entre 56 i 64 metres quadrats i tots disposen d'una terrassa exterior.
Un edifici amb una coberta molt sostenible
En el disseny d'aquesta promoció destaca la coberta verda, que es destina a diverses funcions relaciones amb la generació d'energia, aliments i desenvolupament comunitari. En aquest sentit, la coberta practicable està envoltada de testos per a la plantació de petits arbres aprofitant el cantell de l'estructura de fusta de la qual pengen parcialment les terrasses. Així mateix, l'edifici compta amb un hivernacle fotovoltaic vertical amb activitat a la planta de cobertes. En aquest espai s'hi ha col·locat plantes als elements verticals del mateix amb accés puntual mitjançant escales mòbils i elements auxiliars. La coberta de l'hivernacle s'ha construït amb 45 panells fotovoltaics disposats de manera que s'evitin ombres.
Impuls a l'habitatge industrialitzat
Barcelona compta amb nou promocions d'habitatge industrialitzat, una aposta del Govern municipal amb l'objectiu de fer créixer el parc públic d'habitatge a la ciutat escurçant terminis i reduint l'impacte ambiental dels edificis, tant del consum energètic un cop posat en marxa com durant la construcció. Les obres industrialitzades redueixen gairebé a la meitat el termini de construcció en relació amb una tradicional. A més, permet reduir les emissions de CO2 en un 30% respecte a una construcció convencional. D'aquesta manera, la construcció és més sostenible, reduint emissions i terminis; i es guanya en eficiència, sostenibilitat, seguretat laboral, traçabilitat i control dels materials.
Lola Iturbe és l'última promoció lliurada dels quatre edificis d'habitatge industrialitzat que l'Ajuntament de Barcelona va traure a concurs a través de l'IMHAB al districte de Sant Martí. En total, aquestes promocions licitades conjuntament amb projecte i obra sumen un total de 151 habitatges que s'han lliurat al llarg de l'any 2024: 45 en dret de superfície al carrer Marroc, 24 de lloguer per a joves al carrer Binèfar, 42 en règim de lloguer assequible al carrer Pallars, i els 40 de lloguer social de Lola Iturbe.
Aquesta no és l'única experiència municipal en aquest camp. En total, el paquet d'habitatges produïts per processos industrialitzats és de 381 pisos repartits en 9 promocions diferents. El precedent són els allotjaments temporals APROP, construïts a partir de contenidors de transport marítim de mercaderies, que sumen 12 pisos al Gòtic i 42 més a Glòries.
L'IMHAB també té en marxa dues promocions més a l'àmbit de les antigues Casernes de Sant Andreu, una amb 56 habitatges de lloguer per a joves, i una futura que tindrà 69 pisos de lloguer social. També cal incloure en aquest paquet el bloc A de l'Illa Glòries, feta amb estructura de fusta i mètodes industrialitzats, que suma 51 nous habitatges que es destinaran a lloguer assequible.