Aquesta tarda ha tingut lloc una trobada institucional entre l'Ajuntament de Girona i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) amb l'objectiu d'abordar la necessitat de millorar el finançament local. A la reunió, que ha tingut lloc al consistori, hi han participat l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas i Vilar; la presidenta de l'ACM i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó; el vicepresident primer de l'ACM i alcalde del Masnou, Jaume Oliveras; la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica i Serveis Jurídics de l'Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras, i el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura del consistori, Quim Ayats Bartrina.
Durant la reunió, ambdues institucions han coincidit en la importància d'una reforma estructural del model de finançament municipal, destacant que els ens locals han estat els principals garants dels serveis públics en un context d'estabilitat pressupostària que ha limitat greument la seva autonomia financera. A més, han recordat que la legislació vigent ha imposat restriccions que dificulten la capacitat d'acció dels ajuntaments davant les necessitats socials i econòmiques creixents.
En aquest sentit, la presidenta de l'ACM, Meritxell Budó, ha destacat que ja al desembre en la XXVIII Assemblea de l'ACM es va aprovar una proposta de resolució per exigir una reforma del sistema de finançament local, demanant incrementar els fons incondicionats per als municipis, millorar el finançament de les competències delegades i compartides, suspendre l'aplicació de les regles fiscals que limiten la utilització de romanents, i compensar la pèrdua d'ingressos derivada de la reforma de la plusvàlua municipal, entre d'altres.
L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha remarcat la necessitat que les ciutats mitjanes com Girona disposin d'un model de finançament que reconegui el seu paper clau en la prestació de serveis essencials a la ciutadania. Ha recordat que "els ajuntaments com a institució més propera amb la ciutadania cada vegada ens pertoca oferir més serveis però alhora cada vegada estem més limitats a l'hora de decidir on i com podem destinar els recursos. Des de Girona reclamem de manera urgent una reforma del model de finançament local de manera que ens permeti gestionar els diners per tal de tirar endavant projectes que millorin la vida de la gent".
L'octubre passat l'ACM va posar en marxa l'Observatori de les Finances Locals, un portal que ofereix dades objectives sobre l'evolució financera dels municipis catalans en els darrers deu anys. Budó ha reiterat que portem més de 20 anys amb un finançament "obsolet i insuficient" que "evidencia que el model ja no respon a les necessitats reals dels municipis i limita la seva capacitat de gestió". Ha alertat que "el municipalisme no pot esperar més. Exigim un nou model de finançament local que garanteixi la suficiència financera dels ajuntaments i la qualitat dels serveis públics que oferim. Som la primera porta de la ciutadania i necessitem eines i recursos adequats per continuar sent-ho amb garanties".
El vicepresident primer de l'ACM, Jaume Oliveras, ha reiterat que "els ajuntaments som la primera línia de resposta als reptes socials, però el sistema de finançament actual ens limita. Cal una reforma urgent per garantir recursos suficients i autonomia real per gestionar-los". Al mateix temps ha insistit que "només amb la unitat del municipalisme podrem exigir un finançament just i estable. Els ajuntaments no podem seguir sent mers executors; necessitem recursos i veu en les decisions".
L'Observatori ofereix dades concretes i territorialitzades al voltant de qüestions diverses i permet extreure conclusions molt clares. Per exemple, els municipis han perdut la meitat de la recaptació procedent de l'impost de plusvàlues a causa de la seva reforma; els municipis disposen de més de 2.700 milions d'euros en romanents que no poden utilitzar lliurement a causa de l'aplicació de les regles fiscals, o, per posar un altre exemple, els ajuntaments catalans són els que reben menys transferències de l'Estat, una dada que pren més rellevància si es té en compte que Catalunya és el tercer territori amb el cost de vida més alt i, per tant, un servei és més car que en altres zones de l'Estat. Totes aquestes dades econòmiques es poden visualitzar a l'Observatori de Finances Locals i també es poden trobar relatives a cada municipi concret: https://financeslocals.acm.cat/
L'Ajuntament de Girona i l'ACM han reafirmat el seu compromís per seguir reclamant i treballar per aconseguir un sistema de finançament més equitatiu i sostenible, que permeti als municipis afrontar amb garanties els reptes socials i econòmics del futur.