El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha rebut aquest dimecres, de la mà d'Emily Huff de Lonely Planet, el guardó que acredita a Palma com un dels 30 destins a nivell mundial de la 'Best in Travel 2025'.
A l'acte, que ha tingut lloc en el marc de la fira Fitur, ha assistit també el tinent de batle de Turisme, Cultura, Esports i Coordinació Municipal, Javier Bonet; el coordinador general de Cultura i Turisme, Fernando Gómez de la Costa, així com el gerent de la Fundació Turisme Palma 365, Pedro Homar.
Cal destacar que la ciutat de Palma ha estat inclosa a la prestigiosa llista 'Best in Travel 2025' de Lonely Planet, en la categoria de 'ciutat'. Aquest reconeixement destaca la ferma aposta per a la sostenibilitat de Palma i reforça la seva imatge com una destinació turística responsable.
Amb això, Lonely Planet ressalta també la vibrant escena gastronòmica i artística, el ric patrimoni d'artesanies locals, els monuments històrics i l'esperada inauguració del Passeig Marítim en 2025. La reconeguda guia, a més, ha valorat l'equilibri entre turista i resident a Palma, i el dinamisme de la ciutat durant els 365 dies de l'any.
"Des de l'Ajuntament estem molt agraïts i satisfets amb aquest reconeixement que, sens dubte, ens anima a continuar treballant en la mateixa línia: consolidar Palma com un destí urbà, cosmopolita i sostenible els 365 dies de l'any", ha subratllat Martínez Llabrés.
Per part seva, Huff ha declarat que, "amb la seva florent escena gastronòmica, la seva energia creativa i les seves imperdibles col·leccions d'art, Palma està redefinint la idea d'una escapada assolellada a les Illes Balears i s'està fent un nom com a destí elegant i cultural durant tot l'any".
Durant la jornada d'avui en Fitur, el batle de Palma també ha assistit a la presentació de l'XI Campionat d'Espanya de Gastronomia 2025, que es celebrarà al novembre a Palma.
Projectes transformadors i culturals impulsats per Palma
En el transcurs de la fira internacional Fitur, Palma ha aprofitat la seva presència per a donar a conèixer tots els projectes transformadors i culturals de primer ordre que està impulsant amb l'objectiu de continuar transitant cap a un turisme de qualitat i en línia amb la candidatura de Palma a ser Capital Cultural Europea en 2031.
Dins d'aquests projectes culturals de gran envergadura destaca, d'una banda, la rehabilitació de les Galeries de la plaça Major, que han rebut 700.000 euros de fons ITS per a iniciar els treballs inicials. Aquest espai serà la seu del futur Centre d'Interpretació de la Ciutat i el punt de partida d'una sèrie de museus en xarxa que donaran visibilitat a tota l'oferta cultural de la ciutat.
Aquesta xarxa, al mateix temps, estarà integrada per les Torres des Temple, que acollirà un nou Centre d'Interpretació dedicat a la història de les torres, a l'Ordre de Malta i a la ciutat medieval en època islàmica, i pel Castell de Bellver, joia universal del gòtic que ja ha posat en marxa la renovació del seu actual Museu de la Ciutat al costat d'un nou projecte d'Interpretació de la Història del Castell, la Casa Reial de Mallorca i l'Arquitectura Gòtica Meridional.
En aquesta línia ressalta també el projecte de recuperació i rehabilitació de Can Serra, un dels exemples millor conservats de l'arquitectura gòtica civil i que serà seu d'un museu amb perfil diferencial gràcies a una inversió de 10,4 milions d'euros procedents íntegrament de fons ITS.
I un altre element fonamental que completa aquesta xarxa d'infraestructures culturals a Palma serà l'edifici GESA, obra de l'arquitecte mallorquí Josep Ferragut.
Situat en la Façana Marítima de Palma, serà el centre d'un nou projecte multicultural de gran abast, el nucli del futur Districte d'Innovació i, en resum, una infraestructura d'alt nivell que combinarà espais per a la cultura, la tecnologia i la recerca.
Referent a aquest projecte, cal recordar la signatura del protocol de col·laboració perquè part de la 'Col·lecció Blanca i Borja Thyssen-Bornemisza' pugui exhibir-se en un futur en aquesta infraestructura.
Esment especial, en línia amb la projecció cultural de Palma, mereixen també les exposicions de primer nivell que la ciutat ha acollit i acollirà de la mà de reconeguts artistes nacionals i internacionals, i el paper fonamental que juga la Fundació Miró i l'indissoluble vincle del pintor amb Palma.
En aquest sentit, cal destacar el projecte de rehabilitació, també finançat amb l'impost a estades turístiques, de l'edifici Son Boter, antic taller de l'artista i la finca del qual, entorn i paràmetres interiors seran recuperats amb una inversió de 1,19 milions d'euros.
A aquest projecte integral de transformació de la ciutat en el qual està treballant l'Ajuntament de Palma se sumen també altres iniciatives de caràcter sostenible i innovador.
Dins d'aquest ventall de projectes mediambientals es troba l'adquisició de Son Quint, la primera gran finca municipal a la Serra de Tramuntana.
L'adquisició d'aquest espai verd és el punt de partida de l'ambiciós projecte del Bosc Metropolità, una iniciativa que pretén dotar Palma d'un gran pulmó verd de més de quatre milions de metres quadrats. Aquesta gran infraestructura crearà, a curt, mitjà i llarg termini, un anell verd que unirà Palma amb la Serra de Tramuntana, la Ruta de la Pedra en Sec i la ruta del Arxiduc Lluís Salvador.
També ocupa un important lloc el futur Jardí Botànic de Palma, que tindrà les seves seus en dos espais emblemàtics de la ciutat: el Parc de Ses Vies i Ses Casis donis Retir. Aquest últim equipament, de propietat municipal i gran valor patrimonial, serà també objecte de rehabilitació gràcies a una inversió de més de dos milions d'euros procedent de ITS.